Jak připravit domácí mandlovou chalvu | recept
Jak připravit domácí mandlovou chalvu | recept. Chalva je nejstarší orientální cukrovinka, jejímž základem jsou pražená sezamová semínka. Tuto úžasnou orientální pochoutku si můžete zcela jednoduše a rychle připravit i v české kotlině. V případě této chalvy postačí k základu přidat mandle a pozdrav z Orientu máte doma.
Co je potřeba
- 200 g sezamových semínek
- 100 g oloupaných mandlí
- 6 lžic medu
- 1 lžička vanilkového extraktu (aroma)
Krok 1
Do mixéru dejte nahrubo nasekané mandle a rozmixujte dohladka.
Krok 2
Poté na rozpálenou suchou pánev nasypte sezamová semínka a opražte je. Jakmile semínka začnou praskat a vonět, ihned je z pánve sesypte. Tuto fázi určitě nevynechejte, teplá semínka daleko lépe uvolní potřebný tuk k dalšímu mixování.
Krok 3
Teplý sezam následně po částech přisypávejte do mixéru k již namletým mandlím a společně mixujte, dokud hmota nebude zcela jemná.
Krok 4
Přidejte zbývající ingredience, tedy med a vanilkový extrakt a důkladně promíchejte. Pokud hmota nebude kompaktní, přidejte přiměřené množství medu.
Krok 5
Chalvu natlačte do formy vyložené alobalem či potravinářskou fólií a dejte vychladit na několik hodin do lednice. Chalva ani po řádném vychlazení zcela nezatuhne, zůstane úžasně vláčná, ale neobávejte se, dá se nakrájet. Vychlazenou chalvu vyklopte z formy, opatrně nakrájejte na dílky velikosti sousta a pak si už jen kousek Orientu řádně vychutnejte.
Po vychlazení je chalva dobře tvarovatelná, tudíž ji nemusíte nutně krájet na dílky, ale servírování oživit tím, že z ní vytvoříte kuličky, které následně obalíte v sezamu, kokosu či mletých mandlích.
Úžasný nápad je chalvu rozmíchat s trochou mléka a použít coby náplň do cukroví, například do lineckých košíčků.