Jak zapéct brambory se špenátem a uzeným masem | recept
Jak zapéct brambory se špenátem a uzeným masem | recept. Zapečené špenátové brambory jsou jednou z mnoha variací známého pokrmu. Je to naše oblíbené jídlo v době, kdy už je dostatek čerstvého špenátu. Když ještě nejsou čerstvé špenátové listy k dispozici, je možná náhrada z mladých kopřivových výhonků. Ty se objevují dříve než špenát. Při přípravě postupujte stejným způsobem, ale nejprve zkuste přidat několik kopřiv ke špenátové klasice. Mám vyzkoušeno, že kopřiva trochu jinak chutná a ne každý ji v jídle toleruje.
Co je potřeba
- 500 g brambor
- 250 g špenátových listů
- 200 g uzeného masa nebo šunky
- 100 ml smetany nebo mléka
- 2 vejce
- sůl
- mletý černý pepř
- špetka muškátového oříšku
- lžička sušeného rozmarýnu
- 1 cibule
- 70 g strouhaného parmazánu (jiného tvrdého sýru)
- máslo a strouhanka do pekáčku
Krok 1
Brambory uvařte ve slupce do poloměkka. Částečně vychladlé (abyste se nepopálili) oloupejte a nakrájejte na plátky. Zapékací misku nebo malý pekáček potřete vrstvou másla a vysypte strouhankou. Polovinu bramborových plátků do pekáčku vyskládejte.
Krok 2
Špenát (kopřivy) důkladně operte ve vodě. Pak je na sítu spařte vroucí vodou, vymačkejte a mírně pokrájejte.
Krok 3
Na přepuštěném másle do sklovita osmažte kostičky cibule. Cibule nesmí zhnědnout.
Krok 4
K připravené cibulce vložte libové kousky uzeného masa nebo šunky a společně orestujte.
Krok 5
Na vrstvu brambor rozložte směs cibule a uzeného masa. Další vrstvu tvoří špenát a ten posypte částí strouhaného sýru. Poslední vrstvu poskládejte ze zbylých bramborových plátků.
Krok 6
V misce rozšlehejte vejce se smetanou, rozmarýnem, pepřem, špetkou muškátového oříšku a solí. Solte trochu více než jste zvyklí, brambory pojmou hodně soli.
Krok 7
Tekutou směsí zalijte obsah pekáčku a celý povrch posypte zbytkem sýru. Zapečte v horké troubě při 180 °C. Povrch musí zezlátnout.