Jak upéct listový koláč se sušeným ovocem a tvarohem
Jak upéct listový koláč se sušeným ovocem a tvarohem | recept na rychlý a jednoduchý koláč z listového těsta s ovocem. S tímto koláčem si milovníci ovoce v jeho sušené formě opravdu přijdou na své. Kousky sušeného ovoce jsou doslova v každém kusu tohoto úžasného a zcela jednoduchého koláče. Tam, kde náhodou není kousek ovoce, vloudí se tvaroh, který srazí sladkost sušeného ovoce a postará se tak o dokonale vyváženou chuť.
Co je potřeba
Uvedené množství je do koláčové formy o průměru 28 cm.
- 1 balení listového těsta – již připraveného (vyváleného a zarolovaného)
- 300 g směsi jakéhokoliv sušeného ovoce – švestky, meruňky, fíky, brusinky, datle, kandovaná pomerančová kůra
- 250 g plnotučného tvarohu ve vaničce
- 40 g moučkového cukru
- 2 vajíčka
- 1 lžíce bramborového škrobu (Solamylu)
Krok 1
Z plátu listovaného těsta vykrojte kruh o průměru koláčové formy. Osvědčilo se mi, koláčovou formu jednoduše horním okrajem obtisknout do těsta, jemně zatlačit a v podstatě kruh vykrojit.
Krok 2
Vykrojené listové těsto vložte do formy vyložené pečícím papírem. Ze zbytků těsta dotvořte chybějící okraje.
Krok 3
V míse smíchejte tvaroh, moučkový cukr, bramborový škrob a žloutky.
Krok 4
Přidejte sníh ušlehaný z bílků a jemně ho zapracujte.
Krok 5
Do tohoto základu přisypte na kousky nakrájené sušené ovoce. Pro barevnost určitě použijte sušené meruňky či kandovanou pomerančovou kůru, jinak je výběr opravdu na Vás. Vše dohromady jemně promíchejte.
Krok 6
Připravenou směs nalijte na listové těsto.
Krok 7
Koláč pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C, přibližně 40 minut. Ke konci pečení koláč kontrolujte, vzhledem k přidaným bílkům má povrch koláče tendenci až příliš rychle zhnědnout a připéct.
Krok 8
Upečený koláč nechejte dobře vychladnout. Pokud vydržíte do druhého dne, tak ho nechte odležet. Takhle odležený koláč totiž chutná nejlépe.
Koláč je dokonale variabilní. Nejen, že můžete použít buď směs ovoce nebo pouze jeden druh, ale místo listového těsta můžete zvolit i tzv. křehké těsto, se kterým je koláč také výborný.