Jak uvařit Toskánskou polévku s kapustou
Jak uvařit Toskánskou polévku s kapustou | recept na hustou polévku s masem. Máte chuť na něco teplého, kořeněného, co zasytí? Pak je tato výrazná Toskánská polévka s kapustou jasnou volbou. Hustá, sytá, smetanová polévka plná masa, brambor a zeleniny, ve které tzv. stojí lžíce. Tato specialitka ale není jen plná surovin, ale i plná chuti, o níž se postará bylinka typická pro toskánskou kuchyni – aromatická a výrazná šalvěj.
Co je potřeba
- 2 lžíce olivového oleje
- 5 g másla
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 200 g mletého masa (vepřové či hovězí)
- 3 velké brambory
- 5 listů kapusty
- 800 ml vývaru
- 400 ml plnotučného mléka
- 150 ml smetany na vaření
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 plné lžičky sušené šalvěje
- 2 lžičky tymiánu
- sůl, pepř
- špetka muškátového oříšku
Krok 1
Ve větším hrnci na olivovém oleji a másle orestujte najemno nakrájenou cibuli a česnek nasekaný na malé kousky. Česnek můžete rovněž prolisovat.
Krok 2
Jakmile cibule zavadne a mírně zezlátne, přidejte mleté maso, šalvěj, tymián, sůl a pepř. Přibližně 5 minut společně opékejte. Průběžně promíchávejte, aby se maso od sebe oddělilo a promísilo s bylinkami a kořením.
Krok 3
Jakmile se maso zatáhne, přisypte hladkou mouku a pár minut za stálého míchání dále restujte.
Krok 4
Následně přilijte vývar a pomalu vmíchejte mléko.
Krok 5
Pár minut prohřejte, přisypte brambory nakrájené na větší kousky a vařte na mírném ohni do změknutí brambor, což trvá přibližně 10–15 minut.
Krok 6
Mezitím z omytých kapustových listů vykrájejte tuhé stvoly a listy nasekejte nahrubo. Spolu se smetanou na vaření je přidejte do polévky a ještě 5 minut vařte. V průběhu vaření polévku dochuťte muškátovým oříškem, případně ještě solí a pepřem.
Krok 7
Polévku můžete pro pikantnost při podávání posypat čili vločkami, či jen dozdobit petrželkou, nasekanou kapustou anebo jen tak s pečivem. Hlavě se do ní s chutí rychle pustit.
Chcete-li polévku, řekla bych autenticky doladit, pak místo mletého masa dejte italskou klobásu Salsicciu a na talíři polévku posypte strouhaným parmazánem.