Jak připravit nepečený dezert Bajadéra
Jak připravit nepečený dezert Bajadéra | recept na rychlý dezert. Bajadéra je doslova božský nepečený dezert, který potěší každého milovníka sladkých záležitostí. Přesně pro ně je totiž tento jednoduchý tříbarevný sladký zázrak z máslových sušenek, oříšků a čokolády určen. Bajadéra v kombinaci s dalšími úžasnými nezbytnostmi, jakými jsou máslo, cukr a rum, vytvoří na jazyku rozplývající se vláčnou pochoutku.
Co je potřeba
- 250 g najemno namletých máslových sušenek
- 200 g jemně mletých oříšků
- 160 g krupicového cukru
- 170 g másla
- 90–100 ml vody
- 100 g čokolády na vaření
- 4 lžíce rumu
+ na polevu:
- 200 g čokolády na vaření
- 50–75 ml plnotučného mléka či smetany
Krok 1
Do mísy si připravte namleté sušenky a oříšky.
Krok 2
V malém rendlíku svařte vodu s cukrem.
Krok 3
Jakmile bude cukr rozpuštěný, rendlík odstavte a vmíchejte máslo.
Krok 4
Po rozpuštění másla vlijte tuto sladkou máslovou tekutinu do mísy s připravenou sypkou směsí a důkladně promíchejte.
Krok 5
Polovinu směsi dejte do druhé mísy a přidejte k ní rozpuštěnou čokoládu s rumem. Rum přidejte rovnou do čokolády při jejím rozpouštění.
Krok 6
Čokoládovou polovinu následně rovnoměrně rozprostřete do alobalem vyložené formy či plechu s rovnými boky.
Krok 7
Na ni pak naneste světlou směs a uhlaďte. V případě, že bude tato světlá směs výrazně tužší než tmavá ve formě, a nešla by dobře nanést, přidejte do ní odpovídající množství rumu.
Krok 8
Nyní si z čokolády a smetany (plnotučného mléka) připravte ve vodní lázni polevu.
Krok 9
Tu pak nalijte na dezert a nechejte v chladu rozležet a zatuhnout, nejlépe přes noc.
Krok 10
Po odležení Bajadéru už jen nakrájejte na čtverečky či obdélníčky a můžete mlsat.
Bajadéru můžete rovněž připravit a podávat v podobě malých tartaletek či košíčků.