Jak uvařit květák se žampiony a česnekem
Jak uvařit květák se žampiony a česnekem | vege recept na rychlé zeleninové jídlo. Nechte se inspirovat novým receptem na lehký zeleninový oběd. Recept je vhodný i pro vegeteriány a vegany. Vegetariáni mohou k přípravě využít přepuštěné máslo, vegani budou smažit na oleji. Takto připravený květák chutná nejlépe tehdy, jestliže si dáte práci s jeho opečením. Trvá to trochu déle a musí se pečlivě obracet, aby se nepřipálil (byl by hořký). Hotové jídlo se může podávat i jako příloha k masu.
Co je potřeba
- 1 menší květák
- 500 g žampionů
- 5 stroužků česneku
- 1 středně velká cibule
- 4 lžíce oleje nebo ghí
- trochu vody nebo zeleninového vývaru
- lžička sušeného tymiánu
- sůl
- mletý pepř
Krok 1
Cibuli a česnek oloupejte a pokrájejte nadrobno. Množství česneku můžete upravit podle vlastního uvážení. Čerstvý česnek lze nahradit přiměřeným množstvím česneku sušeného.
Krok 2
Čerstvé žampiony nasucho očistěte a oloupejte klobouky. Menší houby s čistě bílým neomačkaným kloboukem se loupat nemusejí. Menší plodnice nechte celé, větší překrojte.
Krok 3
Květák rozeberte na malé růžičky a odkrájejte košťál, nechte jen takovou část, aby se růžičky nerozpadly. Odkrájené části využijte na polévku nebo do zeleninového vývaru.
Krok 4
V pánvi s vyšším okrajem nebo ve woku rozehřejte tuk. V rozpáleném tuku osmahněte připravenou cibuli a česnek. Smažte asi 3 minuty za stálého míchání. Přidejte houby a při vysoké teplotě zhruba 5 minut míchejte, aby se odpařila voda, kterou uvolní. Nechte houby lehce opéct.
Krok 5
K opečeným houbám vložte syrové květákové růžičky a znovu přibližně 10 minut vařte a občas promíchejte. Podle potřeby podlijte trochou vody nebo vývarem ze zeleniny. Vařte dokud květák nezměkne.
Krok 6
Na závěr okořeňte tymiánem, pepřem a osolte podle chuti. Hotový pokrm obsahuje jen málo šťávy. Podává se bez přílohy nebo s dušenou rýží.