Jak upéct semínkové housky z tvarohu
Jak upéct semínkové housky z tvarohu | recept na domácí pečivo. Tak dnes „rohlíčky obzvláště vypečené … nebudou“, jak se pravilo ve známé pohádce. Ale houstičky by mohly být, a samozřejmě obzvláště vypečené. K tomu ještě nadýchané, měkké, vláčné a zdravé. To vše díky tvarohu, náloži semínek různého druhu a pekaři divte se, bez účasti mouky.
Co je potřeba
Množství odpovídá 4 velkým či 6 menším houskám.
- 1 vanička plnotučného tvarohu
- 2 vajíčka
- 50 ml kefíru (kysaného podmáslí)
- 2 lžíce lněného semínka
- 2 lžíce chia semínek
- 2 lžíce slunečnicových semínek
- 2 lžíce sezamu
- 3 lžíce psyllia (čistá rozpustná vláknina)
- 1 lžička soli
- kmín – dle chuti
- 1 lžička prášku do pečiva
+ vajíčko na potření housek před pečením
Krok 1
V míse smíchejte veškerá semínka (lněná, chia, slunečnicová, sezam), přidejte psyllium, sůl, kmín a prášek do pečiva a vše rozmixujte v mixéru na moučnou směs.
Krok 2
K té přidejte tvaroh, kefír či podmáslí a vajíčka.
Krok 3
Vše dohromady řádně propracujte a nechejte v míse 30 minut odstát. Těsto díky vláknině krásně nabobtná, a ač se to z počátku nezdá, velice hezky se s ním po odstátí pracuje.
Krok 4
Namočenýma rukama pak z těsta tvarujte bochánky a dávejte na plech vyložený pečícím papírem. Bochánky pokládejte na plech dál od sebe, při pečení nabudou.
Krok 5
Před pečením každý bochánek ostrým nožem nařízněte, potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte kmínem, sezamem, či lněným semínkem.
Krok 6
Pečte v předem vyhřáté troubě na 170 ˚ C, 45–50 minut, dokud housky nezezlátnou.
Krok 7
Pak už jen chvilka trpělivosti při čekání než vychladnou a pak směle ochutnat.
Tvaroh v těstě vřele doporučuji vyměnit za syrovátkový sýr Ricotta, housky jsou z něj chutnější.