Jak upéct slaný chlebíček se špenátem a rajčaty
Jak upéct slaný chlebíček se špenátem a rajčaty | recept na domácí slané pečivo. Zelený špenát, červená rajčata a žlutá kukuřičná mouka zaručí chlebíčku dokonalou barevnou pestrost. Dokonalou pestrost ovšem čekejte i chuťovou. O tu se postarají výrazná sušená rajčata podpořená slaným sýrem. Neváhejte a zpestřete si tímto chlebíčkem svůj repertoár běžně podávaného pečiva.
Co je potřeba
Uvedené množství odpovídá srnčímu hřbetu o velikosti 12 cm x 30 cm.
- 200 g kukuřičné mouky
- 200 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- sůl a pepř
- 370 ml polotučného mléka
- 2 vajíčka
- 3 lžíce olivového oleje
- 100 g sušených rajčat
- 30–50 g baby špenátu
- 100 g balkánského sýra
- slunečnicová semínka na posypání
Krok 1
Obě mouky promíchejte s práškem do pečiva, solí a nahrubo mletým pepřem.
Krok 2
Ve druhé míse prošlehejte mléko s vejci a olivovým olejem. Pokud máte rajčata naložená v oleji, můžete bez váhání použít olej právě z nich.
Krok 3
K suché moučné směsi přilijte ušlehané mléko s vejci a promíchejte dohladka.
Krok 4
Do těsta pak přidejte nasekaný baby špenát, nasekaná sušená rajčata a najemno nastrouhaný balkánský sýr.
Krok 5
Promíchané těsto vlijte do srnčího hřbetu vyloženého pečícím papírem a párkrát s formou klepněte o desku stolu, aby se uvolnil případný vzduch.
Krok 6
Na závěr těsto posypte slunečnicovými semínky.
Krok 7
Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C, 55–60 minut. Před vyndáním proveďte osvědčený test se špejlí. Pokud se na ni bude těsto stále lepit, pečte další 10 minut.
Krok 8
Upečený chlebíček nechejte vychladnout a podávejte jako přílohu, výborný je i namazaný se žervé například na svačinu.
Chlebíček skvěle chutná také s olivami, nejlépe černými, který chlebíček ještě více zpestří. Balkánský sýr můžete rovněž nahradit kozím či místo slunečnicových semínek použít dýňová.