Jak zapéct květák s dvěma druhy sýrů | recept z květáku
Jak zapéct květák s dvěma druhy sýrů | recept na rychlý pokrm z květáku. Recept na takto připravený květák jsem objevila v jedné diskusi na internetu. Na první přečtení mě zaujal, líbí se mi, že se nemusí nic přesně odvažovat a záleží na vás, jaký poměr jednotlivých složek zvolíte. Jídlo je hodně syté a vzhledem k současným cenám květáku i poměrně drahé, přesto ho občas i v zimě uvařím.
Co je potřeba
- květák
- olivový olej
- sůl
- mletý černý pepř
- bazalka
- podle chuti chilli paprička
- mozzarella
- parmezán
Omáčka:
- lžíce oleje
- 70 g rajského protlaku
- půlku středně velké cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 lžička oregana
- sůl
- pepř
- stonek bazalky
- několik lžic vody
Krok 1
Růžici květáku očistěte a ostrým nožem ji nakrájejte na plátky. Kousky, které odpadnou využijte třeba na polévku nebo salát. Obě strany potřete olejem, osolte a okořeňte pepřem. Plátky položte na plech s papírem na pečení.
Krok 2
Předehřejte troubu na 200 °C a dejte květák opéct. Asi po 15 minutách pečení ho obraťte a nechte ještě 10 minut opékat druhou stranu.
Pak plech vyndejte z trouby a květák potřete ochucenou rajčatovou pastou.
Připravte ji takto: na lžíci oleje osmahněte velmi jemně nakrájenou (strouhanou) cibuli a rozdrcený česnek. Přidejte sůl, koření a rajský protlak s několika lžícemi vody. Nechte provařit, výsledkem musí být hustá pasta.
Krok 3
Květák s rajčatovou omáčkou hustě posypte strouhanou mozzarellou. Záměrně neuvádím množství, to si určete podle vlastního uvážení. Sýr posypte čerstvou (sušenou) bazalkou a nakonec přijde vrstva parmezánu. Vraťte do trouby a nechte sýr roztavit a zezlátnout.
Krok 4
Takto připravený květák se může podávat jako samostatný pokrm nebo s bramborem.
Přidejte ke květáku kousky předvařených brambor a nechte společně dopéct.