Jak připravit květák na čínský způsob | vegetariánský recept
Jak připravit květák na čínský způsob | vegetariánský recept na vynikající pokrm z květáku. Květák po čínsku je pikantní, jemně pálivý pokrm z oblíbené zeleniny (květáku). Tento recept je navíc jeden z mnoha receptů vegetariánské kuchyně. Rozhodně doporučuji tento nápad vyzkoušet. Budete překvapeni, jak lahodný může být květák v tak neobvyklé úpravě.
Co je potřeba
- 1 středně velký květák
Na obalení:
- 60 g cizrnové (hrachové) mouky
- 30 g kukuřičného škrobu
- 120 ml mléka
- lžíce sojové omáčky
Omáčka:
- 120 ml vody
- 3 lžíce sojové omáčky
- 2 lžíce rýžového octa
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- lžička sladké papriky
- chilli podle chuti
Na pánev:
- lžíce oleje
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce strouhaného zázvoru (lžička sušeného)
- 1/2 lžičky černého pepře
- 1 červená paprika
- sezamová semínka (drcené pražené nesolené arašidy)
Krok 1
Těstíčko připravíte vyšleháním všech předepsaných ingrediencí dohladka. Nechte ho asi minutu odpočinout. Květák rozeberte na menší růžičky a obalte je ve směsi. Celý povrch květákových růžiček musí být obalený.
Krok 2
Kousky květáku položte na pečicí papír, kterým jste vyložili plech na pečení. Asi 20 minut pečte při 200 °C.
Krok 3
V misce promíchejte metličkou vodu, sojovou omáčku, ocet, javorový sirup, škrob, papriku a chilli. Nechte chvilku stát a připravte si pánev.
Krok 4
Na horkém oleji osmahněte plátky česneku, strouhaný zázvor a pepř. Přidejte proužky červené papriky, lžíci vody a zakryjte poklicí. Vařte 5 minut.
Krok 5
Do pánve vlijte připravenou omáčku, přiveďte směs k varu a na mírném ohni minutu povařte. Nakonec do pánve vložte pečený květák a vše dobře promíchejte, aby byly všechny kousky pokryty omáčkou.
Rozdělte na talíře a každou porci posypte nasucho praženým sezamem (arašídy). Podávejte samotné, s dušenou rýží nebo rýžovými nudlemi.