Jak upéct bramborový makovec
Jak upéct bramborový makovec | recept na makovec z vláčného těsta s přídavkem brambor. Makovec podle následujícího receptu má několik výhod – do těsta se nepřidává žádný tuk, díky přídavku brambor zůstává dlouho po upečení vláčný a cukr lze zaměnit za sladidlo vhodné pro diabetiky. Vyzkoušela jsem práškovou stevii, fruktózu a březový cukr (xylitol). Pokud jste diabetici, řiďte se podle doporučení vašeho lékaře a volte sladidlo pro vás nejvhodnější. Makovec by šlo upéct i zcela bez sladidel. Sladkou chuť mu můžete dodat polevou z hodně zralého sladkého ovoce.
Co je potřeba
- 100 g pšeničné hrubé krupice
- 100 g cukru (80 g xylitolu)
- 200 g mletého máku
- 250 g vařených brambor
- 1 kypřicí prášek na pečení
- lžička skořice
- kůra z poloviny citronu
- polovina lžičky mletého hřebíčku
- 1 žloutek
- 2 bílky (sníh)
- 125–150 ml mléka
- marmeláda nebo povidla na promazání
Krok 1
Odváženou hrubou krupici zalijte 125 ml horkého mléka a nechte 15 minut stát. Krupice vstřebá veškerou tekutinu.
Krok 2
Uvařené brambory z předešlého dne rozstrouhejte najemno.
Krok 3
Do misky ke krupici přidejte cukr, strouhanou kůru z citronu, koření a žloutek. Chvilku míchejte a do vzniklé hmoty zapracujte nastrouhané brambory.
Krok 4
Po důkladném promíchání přidejte mletý mák. Může se stát, že hmota bude příliš hustá, v tom případě ji zřeďte zbytkem odměřeného (25 ml) mléka.
Krok 5
Nakonec ušlehejte pevný sníh ze dvou bílků a zapravte ho do těsta. Těsto rozetřete do tukem vymazané a moukou vysypané formy. Povrch uhlaďte stěrkou.
Krok 6
Upečte ve vyhřáté troubě při 180 °C. Upečený moučník poznáte podle toho, že se začne oddělovat od okrajů formy a zapíchnutá špejle do středu musí zůstat po vytažení suchá. Makovec nechte vychladnout ve formě, povolte jen sponu na obvodu.
Zcela vychladlý makovec můžete rozkrojit a potřít libovolným džemem nebo povidly. Povrch můžete posypat moučkovým cukrem, polít citronovou polevou i třeba čokoládou. Na fotografii je poleva z mražených višní, cukru a dortového želé.