Jak na nepečený sladký salám se sušeným ovocem
Jak na nepečený sladký salám se sušeným ovocem | recept na nepečený dezert na zužitkování zbytků po vánočním pečení. Je po Vánocích a spíže jsou často plné různých pozůstatků po vánočním pečení, zbytků v podobě namletých piškotů či oříšků, nespotřebovaného sušeného ovoce, čokolád, otevřených sáčků s kokosem a jiných. Pojďme spíži od části takových surovin ulevit a připravit si z nich tuto nenáročnou a navíc poměrně odlehčenou dobrotu, kterou si vzhledem k tomu, že je bez přidaného cukru a másla, můžete v klidu dopřát i v období hlídání kil po vánočních svátcích.
Co je potřeba
- 100 g sušených vypeckovaných datlí
- 100 g sušených fíků
- 50 g sušených meruněk
- 120–140 g rozdrcených piškotů
- 3 vrchovaté lžíce meruňkové marmelády
- 100 g strouhaného kokosu
- 100 ml pomerančového džusu
Krok 1
Nejprve v misce zalijte 120 g rozdrcených piškotů džusem, promíchejte a nechejte asi 15 minut stát, aby piškoty nasály tekutinu.
Krok 2
Mezitím nadrobno nakrájejte veškeré sušené ovoce (datle, fíky, meruňky). U fíků odstraňte stopku, která je často velice tvrdá.
Krok 3
Následně k němu přidejte rozmočené piškoty, kokos a marmeládu a vše dobře prohněťte.
Krok 4
Hmota by měla mít hustou konzistenci, být kompaktní a dobře zpracovatelná. Pokud se Vám lepí, přidejte odpovídající množství piškotů.
Krok 5
Pečící papír posypte kokosem a vyválejte na něm válečky přibližně o průměru 3 cm.
Krok 6
Válečky pak pevně zabalte do alobalu a dejte nejlépe přes noc do chladna, aby salám řádně zatuhl.
Krok 7
Poté jej krájejte na plátky a podávejte.
Doporučuji salám uchovávat v podobě válečku, tedy v celku, a vždy krájet určité množství plátků až před konzumací.
Do těsta můžete dle své chuti přidat i jiné sušené ovoce, barevně krásně vypadají brusinky.