jaktak.cz

Jak na nepečený sladký salám se sušeným ovocem

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak na nepečený sladký salám se sušeným ovocem | recept na nepečený dezert na zužitkování zbytků po vánočním pečení. Je po Vánocích a spíže jsou často plné různých pozůstatků po vánočním pečení, zbytků v podobě namletých piškotů či oříšků, nespotřebovaného sušeného ovoce, čokolád, otevřených sáčků s kokosem a jiných. Pojďme spíži od části takových surovin ulevit a připravit si z nich tuto nenáročnou a navíc poměrně odlehčenou dobrotu, kterou si vzhledem k tomu, že je bez přidaného cukru a másla, můžete v klidu dopřát i v období hlídání kil po vánočních svátcích.

Co je potřeba

  • 100 g sušených vypeckovaných datlí
  • 100 g sušených fíků
  • 50 g sušených meruněk
  • 120–140 g rozdrcených piškotů
  • 3 vrchovaté lžíce meruňkové marmelády
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 100 ml pomerančového džusu

Krok 1

Nejprve v misce zalijte 120 g rozdrcených piškotů džusem, promíchejte a nechejte asi 15 minut stát, aby piškoty nasály tekutinu.

Krok 2

Mezitím nadrobno nakrájejte veškeré sušené ovoce (datle, fíky, meruňky). U fíků odstraňte stopku, která je často velice tvrdá.

Krok 3

Následně k němu přidejte rozmočené piškoty, kokos a marmeládu a vše dobře prohněťte.

Krok 4

Hmota by měla mít hustou konzistenci, být kompaktní a dobře zpracovatelná. Pokud se Vám lepí, přidejte odpovídající množství piškotů.

Krok 5

Pečící papír posypte kokosem a vyválejte na něm válečky přibližně o průměru 3 cm.

Krok 6

Válečky pak pevně zabalte do alobalu a dejte nejlépe přes noc do chladna, aby salám řádně zatuhl.

Krok 7

Poté jej krájejte na plátky a podávejte.

Doporučuji salám uchovávat v podobě válečku, tedy v celku, a vždy krájet určité množství plátků až před konzumací.

Do těsta můžete dle své chuti přidat i jiné sušené ovoce, barevně krásně vypadají brusinky.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-nepeceny-sladky-salam-se-susenym-ovocem.html