Jak upéct šťavnatý jablečný koláč s mákem | recept
Jak upéct šťavnatý jablečný koláč s mákem | recept. Šťavnatý, nadýchaný a bez mouky, takový je koláč upečený podle následujícího receptu. Když ještě těsto doladíte třtinovým cukrem a mákem, získáte velice snadno naprosto úžasný koláč, kterým mile překvapíte i zaryté pekaře zastávající názor, že to prostě bez mouky, droždí a másla nejde.
Co je potřeba
Uvedené množství je do koláčové formy o průměru 28 cm
- 3 vajíčka (bílky, žloutky)
- 80 g třtinového cukru
- 2 jablka
- 90 g mletého máku
Krok 1
V míse utřete třtinový cukr se žloutky téměř do pěny (můžete si i jemně pomoci šlehacími metlami).
Krok 2
Do sladké vaječné pěny přisypte mletý mák a promíchejte.
Krok 3
Přidejte nahrubo nastrouhaná jablka a opět promíchejte.
Krok 4
Na závěr jemně zapracujte ušlehaný sníh z bílků.
Krok 5
Těsto nalijte do koláčové formy vyložené pečícím papírem.
Krok 6
Pečte v předem vyhřáté troubě při 170 °C přibližně 40 minut. Po vychladnutí koláč servírujte nakrájený na klínky jen tak, či poprášený moučkovým cukrem.
Koláč můžete po upečení a mírném vychladnutí polít rozpuštěnou čokoládou a ozdobit například brusinkami, kuličkami granátového jablka či malinami, které koláč krásně barevně doplní. Koláč můžete také posypat sekanými ořechy.