Jak připravit rychlou játrovou paštiku | recept na domácí játrovku
Jak připravit rychlou játrovou paštiku | recept na domácí játrovku. Rychlá svačina či rychlá večeře, obojí zajistí rychlá játrovka. Samozřejmě si ji můžete rychle koupit v obchodě, ale domácí je prostě domácí. Zvláště, když si domácí játrovku můžete připravit opravdu rychle a navíc velice snadno z pár základních surovin, kterým budou vládnout kuřecí játra.
Co je potřeba
- 1 kg kuřecích jater
- 3 červené cibule
- 4 stroužky česneku
- 75 g másla
- 75 ml červeného vína
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička citronové šťávy
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky provensálského koření
- 1 lžička tymiánu (či pár snítek čerstvého)
- pepř – dle chuti
- špetka muškátového oříšku
Krok 1
Kuřecí játra propláchněte studenou vodou, očistěte a nakrájejte na menší kousky. Váha jater po očištění je cca 800 g, množství ostatních surovin ale dle čisté váhy jater neupravujte, klidně pracujte s uvedeným množstvím.
Krok 2
Najemno nakrájenou cibuli nechejte na másle změknout a jemně zhnědnout.
Krok 3
Přidejte játra a nasekaný česnek a ze všech stran neprudko orestujte, aby se játra zatáhla a pak přibližně 10 minut duste. Případnou vzniklou vlastní šťávu z jater nechejte odpařit.
Krok 4
Přidejte červené víno a nechejte odpařit.
Krok 5
Následně přidejte provensálské koření, sušený či čerstvý tymián, pepř a sůl. Soli se opravdu nebojte, paštika ji potřebuje. Vše společně na pánvi promíchejte a nechejte rozvonět.
Krok 6
Směs přemístěte do mixéru či jiné nádoby, ve které budete mixovat například tyčovým mixérem, přilijte smetanu pokojové teploty, dochuťte muškátovým oříškem, citronovou šťávou, případně solí a pepřem a rozmixujte na jemný krém.
Krok 7
Paštiku nechejte vychladnout, ještě hezky zatuhne a následně podávejte s oblíbeným pečivem, kyselou okurkou, výborná je i s rybízovou či brusinkovou zavařeninou.
Na závěr můžete do paštiky přidat i sušené brusinky, ty ji příjemně zpestří svou chutí. Chuťově zpestřit můžete paštiku i přidáním jiných bylinek, a to například výrazným rozmarýnem.