Jak upéct obrácený makový koláč s jablky | recept
Jak upéct obrácený makový koláč s jablky | recept. Piškot, mák, jablka, nebo obráceně jablka, mák, piškot? Tak zde obráceně! Při pečení jablka dole, po upečení jablka nahoře. Tímto rychlým kouzlem vytvoříte takzvaný obrácený makový koláč, jehož základem je jednoduché šlehané těsto na domácí makovec.
Co je potřeba
Uvedené množství je do dortové formy o průměru 23 cm.
Základní těsto:
- 150 g polohrubé mouky
- 150 g moučkového cukru
- 100 ml oleje
- 3 vajíčka
- 100 ml vlažné vody
- ½ balíčku prášku do pečiva
Makové těsto:
- 1/3 základního těsta
- 100 g mletého máku
- 100 g moučkového cukru
500 g oloupaných a nastrouhaných jablek
Krok 1
V míse utřete moučkový cukr se žloutky téměř do pěny.
Krok 2
Přidejte polohrubou mouku, olej, vlažnou vodu a prášek do pečiva. Vše společně vymíchejte dohladka.
Krok 3
Do směsi jemně zapracujte ušlehaný sníh z bílků.
Krok 4
Třetinu těsta oddělte do jiné mísy a přidejte k němu mletý mák s moučkovým cukrem. Promícháním vytvoříte makové těsto.
Krok 5
Formu vyložte pečicím papírem a na dno urovnejte vrstvu nahrubo nastrouhaných jablek.
Krok 6
Rovnoměrně ji zalijte makovým těstem.
Krok 7
Nakonec vše zalijte bílým, základním těstem.
Krok 8
Pečte v předem vyhřáté troubě při 175 ˚C 45 – 50 minut.
Krok 9
Po vychladnutí formu obraťte dnem vzhůru a koláč vyklopte, nakrájejte na klínky a tento koláč naruby můžete ochutnat.
Pokud formu nevyložíte pečicím papírem, ale vymažete máslem a vysypete krupicovým cukrem, docílíte i lehkého zkaramelizování jablek, které koláči dodá další chuťový rozměr.