Jak připravit domácí ořechovou granolu | recept na domácí pečené müsli
Jak připravit domácí ořechovou granolu | recept na domácí pečené müsli. Granola aneb křupavé, pečené müsli plné zdraví prospěšných surovin jakými jsou ořechy, semínka, vločky či med, k tomu doladěné sušeným ovocem, případně kousky vysokoprocentní čokolády. Oblíbenou snídani či svačinu tak máte s úspěchem zajištěnou. Následující recept vám krok po kroku ukáže, jak si granolu neboli křupavé a lahodné müsli připravit snadno doma.
Co je potřeba
- 1 a ½ hrnku ovesných vloček
- 1 a ½ hrnku ořechů (jakýkoliv mix – např. vlašské, lískové, mandle, ale i nesolené arašídy apod.)
- ½ hrnku slunečnicových semínek
- 3 lžíce lněných semínek
- 3 lžíce chia semínek
- 5 lžic sušených rozinek
- 5 lžic sušených brusinek
- 4 lžíce medu
- 4 lžíce másla
- 1 lžíce mleté skořice
Krok 1
Do větší mísy nasypte vločky, nahrubo sekané ořechy, veškerá semínka, rozinky a skořici. Brusinky si nechejte stranou, přidáte je až po upečení. Sypkou směs promíchejte.
Krok 2
V rendlíku rozpusťte máslo s medem.
Krok 3
Tímto medovým máslem směs v míse přelijte a znovu promíchejte tak, aby se sladkým máslem obalil každý kousek.
Krok 4
Vzniklou směs rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě na 170 °C, přibližně 20 minut. V průběhu pečení granolu několikrát promíchejte, aby byla opečená ze všech stran.
Krok 5
Po upečení ji nechejte na plechu „dojít“. Až v této fází granola získá svou křupavost. Současně do horké směsi přisypte sušené brusinky (případně jiné Vámi zvolené sušené ovoce) a vše dohromady promíchejte.
Krok 6
Po vychladnutí ji uchovávejte v uzavíratelné nádobě a podávejte s čím je vám libo – jogurt, mléko, či jen tak jako mlsání.
Do granoly můžete přidat další Vámi oblíbené sušené ovoce – výborné jsou kousky křížal, sušených banánů, pro sladší verzi nakrájené datle. Děti výrazně ocení kousky čokolády. Vše přidávejte až po upečení, do horké granoly, stejně jako v uvedeném receptu brusinky.