Jak uvařit krémovou čočkovou polévku
Jak uvařit krémovou čočkovou polévku | recept na čočkový krém. Což o to, horká polévka zahřeje jakákoliv, ale tato polévka z červené čočky zahřeje i svou příjemnou pikantností. Zázvor, koření, případně i chilli se postarají o pikantnost a kokosové mléko o její zjemnění. Vše dohromady vytvoří poměrně sytou polévku s exotickým nádechem.
Co je potřeba
- 2 větší cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 200 g červené čočky
- 1 l vývaru
- 250 ml kokosového mléka z plechovky
- 30 g čerstvého zázvoru
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička kari
- ½ lžičky sušeného zázvoru
- ½ lžičky červené papriky
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce šťávy z limetky
- špetka muškátového oříšku
- sůl, pepř
Krok 1
Cibuli nakrájejte nadrobno, čerstvý zázvor oloupejte a ve větších kusech přidejte k cibuli. Dohromady restujte na olivovém oleji.
Krok 2
Jakmile cibule zavadne a na některých místech jemně zhnědne, přidejte prolisované stroužky česneku, kurkumu, kari, sušený zázvor a červenou papriku.
Krok 3
Pár minut za stálého míchání restujte. Koření se krásně rozvoní.
Krok 4
K tomuto základu pak přilijte připravený vývar.
Krok 5
Ohřejte a přisypte červenou čočku.
Krok 6
Vařte do změknutí čočky, stačí 10–15 minut. V případě potřeby podlijte vodou či vývarem. Pak přilijte kokosové mléko a opět zahřejte.
Krok 7
Následně polévku rozmixujte do hladkého krému a přidejte limetkovou šťávu, třtinový cukr, muškátový ořech, sůl a pepř. Pár minut na mírném ohni povařte, aby se chutě náležitě propojili. V této fázi můžete zvýšit pikantnost přidáním nasekané čerstvé chilli papričky, či naopak polévku zjemnit kokosovým mlékem.
Krok 8
Krémovou polévku podávejte posypanou bylinkami typu koriandr či tymián, doladit můžete i chilli vločkami.
Chuť utužíte, když na talíři polévku zakápnete olivovým olejem, výborně ladí i sezamový.