Jak připravit rýnské roštěnky | hovězí maso s omáčkou
Jak připravit rýnské roštěnky | recept z hovězího masa (roštěnec nebo zadní hovězí) podle receptur teplých pokrmů. Rýnské roštěnky jsou plátky masa s hustou hnědočervenou omáčkou s chutí po víně. Zhruba tak je tento pokrm popsán v souboru receptur teplých pokrmů. Vzhledem k cenám hovězího masa drahý roštěnec nahrazuji zadním hovězím, jinak je recept originál. Omáčka má zajímavou bohatou chuť, nejlépe chutná druhý den, kdy se chutě propojí.
Co je potřeba
- 750 g roštěnce nebo hovězího zadního masa
- 30 g soli
- 1 g mletého černého pepře
- 120 g oleje nebo sádla
- 200 g cibule
- 15 g mleté červené papriky
- 100 g rajčatového protlaku
- 100 ml bílého vína
- 1000 ml vody
- 100 g hladké mouky
Krok 1
Maso nakrájejte přes vlákno na plátky, naklepejte ho a případné okrajové blány nařízněte, aby se nekroutily. Maso osolte a opepřete. Rozehřejte polovinu z uvedeného množství tuku. Do horkého tuku vložte maso a opečte jej z obou stran. Pak maso vyjměte a prozatím ponechte stranou.
Krok 2
Na tuku zbylém po mase osmahněte drobně krájené kostičky cibule dorůžova. Přidejte mletou papriku, krátce osmahněte a podlijte trochou vody s rajčatovým protlakem. Cibulku nesmíte přidávat do příliš horkého tuku, zhořkla by, pamatujte na to a raději na chvilku nádobu odstavte, než do ní papriku nasypete.
Krok 3
Vraťte opečené maso do hrnce a pod poklicí duste doměkka. Během dušení přilévejte podle potřeby teplou vodu a maso obracejte. Zatímco se maso připravuje, připravte si bledou zásmažku ze zbylého tuku a mouky. Nechte ji lehce zchladit.
Krok 4
Jakmile je maso měkké, přendejte ho na talíř a zásmažku rozmíchejte v omáčce. Dobře ji provařte a před koncem varu dochuťte bílým vínem. Proceďte, vraťte zpátky maso a případně dosolte. Vhodnou přílohou jsou těstoviny, vařené brambory a houskové knedlíky.