Jak uvařit mrkvovou polévku s tymiánem
Jak uvařit mrkvovou polévku s tymiánem | recept na mrkvový krém. Úžasná krémová mrkvová polévka bez vymýšlení složitých kombinací je zde. Sladká mrkev doplněná voňavým tymiánem, trochou smetany, vytvoří jemnou a chuťově dokonalou krémovou polévku, kterou si naštěstí můžete dopřát v průběhu celého roku a nejen v sezóně. Samozřejmě připravená z první jarní mrkve je nejlepší, ale skvěle do ní zužitkujete i starší déle uskladněné mrkve v zimním období.
Co je potřeba
- 600 g mrkve
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 4 snítky čerstvého tymiánu (případně sušeného)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 litr kuřecího vývaru
- 150 ml smetany na vaření
- ½ hrsti petrželové natě
- špetka muškátového oříšku
- sůl, pepř
Krok 1
Cibuli nakrájejte nadrobno, česnek na plátky a mrkve na půlkolečka.
Krok 2
V hrnci rozpalte olej a orestujte na něm cibuli s česnekem. Jakmile změknou, přidejte nakrájenou mrkev a pár minut vše dohromady opékejte.
Krok 3
Přidejte lístky čerstvého tymiánu, já podpořila i lžičkou sušeného tymiánu a krátce prohřejte, nechejte rozvonět.
Krok 4
Zalijte připraveným kuřecím vývarem, osolte, opepřete a vařte, dokud zelenina nezměkne. Přibližně 20–30 minut. Pak polévku rozmixujte dohladka.
Krok 5
Vzniklý krém zjemněte smetanou, přidejte nadrobno nasekanou petrželovou nať, špetku muškátového oříšku a pár minut prohřejte. Pokud budete mít krém příliš hustý, nařeďte ho vodou či vývarem. Množství tekutiny zvolte dle svého uvážení.
Krok 6
Krémovou polévku podávejte s krutony či smaženou polévkovou zavářkou. Ozdobte čerstvým tymiánem.
Doporučuji k polévce podávat krutony výraznější chuti, například česnekové, ale dokonale ladí i sýrové. Vyzkoušet můžete také jednoduché parmazánové sušenky z listového těsta (listové těsto rádýlkem nakrájejte na čtverečky, potřete je vajíčkem, posypte nastrouhaným parmazánem a pečte v předem vyhřáté troubě na 200 ˚C, 20–30 minut).