Jak připravit sirup na svařené víno | recept na domácí svařák
Jak připravit sirup na svařené víno | domácí svařené víno. V tomto zimním období není od věci mít svařené víno doslova v pohotovosti. Tento sirup Vám usandní připravu domácího svařáku. Do červeného či bílého vína pak stačí přidat díl sirupu na svařené víno, který je ve své podstatě výluhem svařákového koření a cukru. První pomoc je tak rychle zajištěna a vy si budete moct pochutnat na skvělém domácím svařáku.
Co je potřeba
Uvedené množství ingrediencí je přibližně na 200 ml sirupu.
- 250 g krupicového cukru
- 250 ml vody
- 8 g badyánu
- 7 g hřebíčku
- 8 g celé skořice
- 4 g nového koření
- kůra z 1 citrónu
- kůra z 1 pomeranče
Krok 1
Krupicový cukr vsypte do nižšího hrnce a na středním plameni ho nechejte povolit, zkaramelizovat. Cukr soustavně promíchávejte, aby se nezačal připalovat.
Krok 2
Jakmile se začnou tvořit karamelové hrudky a cukr bude získávat zlatavo-medovou barvu, zalijte ho 250 ml vody. Buďte opatrní, z hrnce se bude odpařovat velké množství páry. Tekutinu přiveďte k varu a vařte, dokud se ve vodě vzniklé karamelové hrudky a cukr nerozpustí.
Krok 3
Poté přidejte veškeré koření (badyán, hřebíček, skořici, nové koření) a zároveň i kůru z citronu a pomeranče. Tu okrájejte škrabkou, abyste použili jen barevnou část a co možná nejvíce se vyhnuli bílé, nahořklé, vrstvě.
Vše společně nechejte na středním plameni povařit, jemně zhoustnout. Pak hrnec odstavte, přiklopte a nechejte do druhého dne odležet, louhovat. Chutě se tím dokonale prolnou a sirup získá tu správnou konzistenci.
Krok 4
Následující den vylouhovaný sirup přeceďte, přelijte do čisté lahve či sklenice a dobře uzavřete. Skladujte v temnu a chladu. Při přípravě pak už stačí jen ohřát 200 ml červeného či bílého vína a přidat 1–2 lžíce sirupu.
Společně s kořením a kůrou z citrusů můžete přidat i lžíci rozinek, či vanilkový lusk. Výsledný sirup získá zase trochu jiný šmrnc.