Jak upéct listový koláč se zelím a vinnou klobásou
Vinná klobása v zimním období hraje v mnoha rodinách prim. A správně, však právě nyní je její sezona. Navíc nápadů na zpracování je nespočet. Od osmahnuté na pánvi v podobě typických šneků, pečené v troubě či připravené na pivě až po slaný koláč. A právě koláč je opravdu velká chuťovka. Však jen pomyslete na kombinaci listového těsta, kysaného zelí a vinné klobásy a chutě se Vám musí jen sbíhat.
Co je potřeba
Uvedené množství je do koláčové formy o průměru 28 cm.
- 1 balení listového těsta – již připraveného (vyváleného a zarolovaného-běžně k dostání v obchodech)
- 300 g kysaného zelí
- ½ kg vinné klobásy
- majoránka
- kmín celý i drcený
- sůl, pepř
Krok 1
Z plátu listovaného těsta vykrojte kruh o průměru koláčové formy. Osvědčilo se mi, koláčovou formu jednoduše horním okrajem obtisknout do těsta, jemně zatlačit a v podstatě kruh vykrojit.
Krok 2
Vykrojené listové těsto vložte do formy vyložené pečícím papírem. Ze zbytků těsta případně dotvořte chybějící okraje.
Krok 3
Kysané zelí propláchněte vodou, odstraníte tak přílišnou kyselost, a vymačkejte z něj veškerou tekutinu.
Krok 4
Vinnou klobásu stočte do velkého šneka. Toto ale klidně můžete udělat až přímo na koláči.
Krok 5
Připravené listové těsto posypte majoránkou a drceným kmínem.
Rozdělte zelí a posypte kmínem.
Krok 6
Na závěr položte stočenou vinnou klobásu.
Krok 7
Koláč pečte dozlatova v předem vyhřáté troubě na 180 °C, přibližně 40–45 minut.
Krok 8
Upečený a jemně zchladlý koláč podávejte například posypaný nakrájenou pažitkou, případně doplněný kysaným zelím.
Do koláče lze použít i zmraženou vinnou klobásu, jako v mém případě. Před zamražením ji ale doporučuji stočit rovnou do šneka a zamrazit v této podobě. Vyhnete se tak zmražené beztvaré hroudě, se kterou se pak obtížně pracuje. Nezapomeňte však vyndat připraveného vinného šneka z mrazáku včas, aby měl čas se povolit.