jaktak.cz

Jak upéct listový koláč se zelím a vinnou klobásou

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Vinná klobása v zimním období hraje v mnoha rodinách prim. A správně, však právě nyní je její sezona. Navíc nápadů na zpracování je nespočet. Od osmahnuté na pánvi v podobě typických šneků, pečené v troubě či připravené na pivě až po slaný koláč. A právě koláč je opravdu velká chuťovka. Však jen pomyslete na kombinaci listového těsta, kysaného zelí a vinné klobásy a chutě se Vám musí jen sbíhat.

Co je potřeba

Uvedené množství je do koláčové formy o průměru 28 cm.

  • 1 balení listového těsta –  již připraveného (vyváleného a zarolovaného-běžně k dostání v obchodech)
  • 300 g kysaného zelí
  • ½ kg vinné klobásy
  • majoránka
  • kmín celý i drcený
  • sůl, pepř

Krok 1

Z plátu listovaného těsta vykrojte kruh o průměru koláčové formy. Osvědčilo se mi, koláčovou formu jednoduše horním okrajem obtisknout do těsta, jemně zatlačit a v podstatě kruh vykrojit.

Krok 2

Vykrojené listové těsto vložte do formy vyložené pečícím papírem. Ze zbytků těsta případně dotvořte chybějící okraje.

Krok 3

Kysané zelí propláchněte vodou, odstraníte tak přílišnou kyselost, a vymačkejte z něj veškerou tekutinu.

Krok 4

Vinnou klobásu stočte do velkého šneka. Toto ale klidně můžete udělat až přímo na koláči.

Krok 5

Připravené listové těsto posypte majoránkou a drceným kmínem.

Rozdělte zelí a posypte kmínem.

Krok 6

Na závěr položte stočenou vinnou klobásu.

Krok 7

Koláč pečte dozlatova v předem vyhřáté troubě na 180 °C, přibližně 40–45 minut.

Krok 8

Upečený a jemně zchladlý koláč podávejte například posypaný nakrájenou pažitkou, případně doplněný kysaným zelím.

Do koláče lze použít i zmraženou vinnou klobásu, jako v mém případě. Před zamražením ji ale doporučuji stočit rovnou do šneka a zamrazit v této podobě. Vyhnete se tak zmražené beztvaré hroudě, se kterou se pak obtížně pracuje. Nezapomeňte však vyndat připraveného vinného šneka z mrazáku včas, aby měl čas se povolit.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-listovy-kolac-se-zelim-vinnou-klobasou.html