Jak uvařit petrželový krém s pestem | recept na krémovou polévku
Jak uvařit petrželový krém s pestem | recept na krémovou polévku. Petržel je v polévkách nepostradatelná, ale řekla bych málo ceněná. Často používaná jen pro podpoření chuti vývaru či jejího přidání v podobě kostiček přímo do polévky. Zkuste ji povýšit, využít její chuť a poměrně výrazné aroma a uvařit si z ní krém, kde bude petržel zaujímat hlavní roli.
Co je potřeba
- ½ kg petržele
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 brambory
- 3 snítky tymiánu (či sušený)
- 1 litr hovězího či kuřecího vývaru
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
- špetku muškátového oříšku
- bazalkové pesto k podávání
Krok 1
Nejprve si připravte veškerou zeleninu. Petržel a brambory oloupejte a nakrájejte na kostky, cibuli nakrájejte najemno a česnek na plátky.
Krok 2
V hrnci rozpalte olej a petržel na něm zprudka restujte přibližně 15 minut, dokud nezačne zlátnout.
Krok 3
K orestované petrželi následně do hrnce přidejte brambory, cibuli, česnek a tymián. Pokud nemáte tymián čerstvý, použijte odpovídající množství sušeného.
Krok 4
Vše dohromady pár minut opékejte, zalijte vývarem a vařte 20–30 minut, dokud zelenina nezměkne. Pak polévku rozmixujte.
Krok 5
Vzniklý krém ještě pár minut prohřejte a dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Pokud budete mít krém příliš hustý, nařeďte ho vodou či vývarem. Množství tekutiny zvolte dle svého uvážení.
Krok 6
Krém podávejte s bazalkovým pestem, ozdobený například petrželovou natí. Pesto můžete přidat přímo na talíř do krému, či ho ponechat stranou, a každý si doplní podle své chuti.
Pesto nemusí být nutně bazalkové, můžete experimentovat a použít například pesto z medvědího česneku či nějaký vlastní mix.