Jak upéct tři druhy cukroví z jednoho těsta | recept na vánoční cukroví
Jak upéct tři druhy cukroví z jednoho těsta | recept na vánoční cukroví. Cukroví, které vám nabízím k vyzkoušení, stačí upéct na poslední chvíli. Je křehké a může se ihned jíst. Těsto je univerzální, nemusíte péci jen kousky určené ke slepování. Jestliže budete vykrajovat kousky z těsta rozváleného na silnější placku, stačí je po upečení obalit ve směsi moučkového cukru s vanilkou.
Původní rozpis předepisoval na obě těsta stejné množství mouky, do tmavého se navíc přidávalo kakao. Po vyzkoušení jsem upravila množství mouky do kakaového těsta na 270 g, lépe se s ním pracuje, není tak tuhé.
Co je potřeba
Světlé těsto:
- 300g hladké mouky
- 150 g tuhého másla
- 70 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 1 kávová lžička kypřicího prášku na pečení
Tmavé těsto:
- 270 g hladké mouky
- 30 g kakaa
dále stejně jako světlé:
- 150 g tuhého másla
- 70 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 1 kávová lžička kypřicího prášku na pečení
Náplně dle vlastního rozhodnutí
Krok 1
Mouku promíchejte s práškem na pečení, moučkovým cukrem a kakaem, jestliže plánujete péci tmavé cukroví. Uprostřed sypkých ingrediencí vytvořte důlek a rozbijte do něj vejce. Ztuhlé máslo nastrouhejte na nudličky a vše společně zpracujte na homogenní těsto.
Snadněji vám to půjde, jestliže nejprve tuk s moukou a cukrem prsty prohnětete podobně jako při výrobě drobenky. Teprve pak vše spojte dohromady. Těsto zabalte do folie a nechte hodinu odpočívat na chladném místě.
Krok 2
Odpočinuté těsto vyválejte na moukou poprášeném vále. Na slepované cukroví těsto vyválejte na tloušťku špejle. Dbejte na to, aby vykrájené kousky byly stejně vysoké, jen tak budou všechny rovnoměrně upečené.
Vykrájené tvary přeneste na plech vyložený papírem na pečení. Upečte je v předehřáté troubě při 180 °C. Orientační doba pečení je asi 12 minut. Upečené kousky nechte vychladnout na rovném povrchu, aby se nezkroutily.
Krok 3
Ze stejného kakaového těsta uděláte vzhledově odlišné pečivo jen tím, že běžný kakaový prášek zaměníte za černé kakao. Černé kakao se teď před Vánoci objevilo v mnoha obchodech. Cukroví s ním má opravdu černou barvu, je to nezvyklé, ale vítané zpestření. Kombinace se světlou náplní vypadá moc hezky. Chuť černého kakaa není nijak výrazná, klasické chutná jinak, ale to je pouze můj názor.
Krok 4
Ze světlého základního těsta si přidáním mleté skořice nebo kávy můžete udělat další druhy. Vždy uberte takové množství mouky, kolik přidáváte jiné suroviny.
Krok 5
Při vykrajování kousků s otvorem, upečte i malé vykrojené středy. Hodí se ke zdobení, stačí je polít čokoládou nebo jinou polevou. Polevy se mohou obarvit pomocí různých přísad nebo koupených jedlých barviv. Upečené cukroví podle tohoto receptu vydrží dobře uskladněné až dva měsíce (bez náplně a polev).
Krok 6
Jednotlivé kousky slepuji marmeládou nebo nějakou trvanlivou náplní, podle toho, co mě zrovna napadne. Světle hnědé cukroví z obrázku má uprostřed mandlovou hmotu z obou stran potřenou marmeládou. Světlé a černé cukroví je spojené náplní z mletých upečených okrojků, rumem, citronovou kůrou a vyšlehaným máslem.