Jak upéct mandlové cukroví s náplní z vaječného likéru | recept na vánoční cukroví
Jak upéct mandlové cukroví s náplní z vaječného likéru | recept na vánoční cukroví. Dnes vám přináším recept na cukroví, které je upečeno z mandlového těsta a obsahuje buď máslový krém nebo náplň z vaječného likéru, který tak získá i jinou možnost využití. Recept není příliš složitý a mandlové cukroví opravdu chutná. Navíc náplň z vaječného likéru není až tak obvyklá. Určitě vyzkoušejte.
Co je potřeba
Těsto:
- 220 g hladké mouky
- 70 g moučkového cukru
- 50 g jemně mletých mandlí
- 140 g másla
- 2 žloutky
Krém:
- 150 g másla
- 50 g moučkového cukru
- 20 ml vaječného likéru
- sáček vanilkového cukru
Poleva:
- 100 g čokolády na vaření
- 20 g ztuženého tuku
- lžička oleje
Krok 1
Všechny uvedené suroviny z rozpisu propracujte dohromady. Vznikne vám tak nelepivé těsto. Zabalte ho do folie a nechte alespoň 2 hodiny odpočinout v chladu. Nic se nestane, připravíte-li si těsto večer na druhý den.
Krok 2
Odleželé těsto rozvalujte na plát tloušťky špejle. Kousek těsta si položte mezi dvě špejle a válečkem ho rozválejte. Všechny kousky budou stejně vysoké, budou se rovnoměrně péct a pečivo bude úhledné. Pracujte na nepřilnavé podložce, nebo s papírem na pečení. Snažte se nepodsypávat těsto při válení moukou.
Pokud se bez toho neobejdete, moukou podsypávejte velmi málo a okrojky už dále nezpracovávejte. Upečte je a použijte místo piškotových drobků na nepečené cukroví. Přidáním další mouky se kvalita těsta snižuje a je to na chuti patrné.
Krok 3
Z plátů vykrajujte libovolné tvary. Cukroví se slepuje po dvou kouscích, jeden kousek vykrojte plný a druhý s otvorem. Dnes si můžete vybrat z mnoha druhů tvořítek. Malá kolečka (hvězdičky, stromečky atd.), které získáte vykrojením tvaru s otvorem, upečte také. Poslouží jako dekorace na ostatní druhy cukroví. Stačí je potřít čokoládou, potravinářskou barvou nebo bílkovou polevou.
Krok 4
Vykrájené tvary pokládejte na plech s papírem na pečení. Kousky se v troubě neroztékají, podrží si při pečení tvar. V předehřáté troubě cukroví pečte přibližně 13 minut při teplotě 180 °C.
Čas je orientační, řiďte se zkušenostmi se svým spotřebičem a při pečení občas nahlédněte do trouby. Upečené kousky nechte na mřížce vychladit. Cukroví se plní máslovým krémem těsně před Vánoci a tak ho prozatím uložte do krabic na chladné a suché místo.
Krok 5
Krém připravíte ze změklého másla, které vyšleháte s oběma druhy cukrů. Ochuťte likérem a znovu prošlehejte. Pak krémem ozdobte spodní kousky bez otvoru a zlehka přimáčkněte horní kousek s otvorem. Nechte ztuhnout v chladničce a pak polijte čokoládou.
Čokoládu si připravíte rozpuštěním nalámané čokolády na vaření, ztuženého tuku a lžičkou oleje. Olej můžete vynechat, ale do polevy se přidává, protože ta se pak leskne.
Krok 6
Pro ty, co neradi máslové krémy, přidávám tip jak cukroví plnit s menším množstvím másla.
Smíchejte rozdrobené upečené odkrojky nebo polámané tvary s cukrem (lze vynechat) a přidejte likér. Nechte drobečky pořádně provlhnout a pak zašlehejte kousek másla. Cukroví pak obsahuje větší množství alkoholu a nehodí se pro děti, je ale moc dobré.