Jak upéct bramborové koláčky se zeleninou a slaninou
Jak upéct bramborové koláčky se zeleninou a slaninou | recept na slané koláčky. Recept na tyto slané koláčky jsem si opsala ze zapůjčeného sešitku s oblíbenými recepty mé kamarádky. Byla jsem ujištěna, že s koláčky určitě sklidím úspěch a rodina mě pochválí. A opravdu. Každému chutnaly. Myslím si, že i vám přijde vhod nápad, jak zužitkovat zbylé vařené brambory trochu jinak, než obvykle. Nechte se inspirovat následujícím článkem.
Co je potřeba
- 500 g vařených brambor
- 100 g hladké mouky
- 1 vejce
- rovná lžička soli
- 12 cherry rajčátek
- 100 g anglické slaniny
- 1–2 střední cibule
- sušený česnek
- petrželová nať
- 40 g strouhaného sýru
- 2 lžíce oleje
Krok 1
Jako první začněte s přípravou cibule a slaniny. Cibule oloupejte, rozkrojte na poloviny a pokrájejte na tenká půlkolečka. Anglickou slaninu si nechte v prodejně nakrájet a doma ji naporcujte na malé proužky. Rozehřejte olej a orestujte na něm obě připravené ingredience. Pak odstavte a zatímco budete připravovat těsto, směs trochu vychladne.
Krok 2
Ve slupce vařené brambory z předešlého dne oloupejte a velmi jemně rozstrouhejte. Promíchejte je s moukou a solí, rozklepněte k nim vejce a utvořte těsto. Podle potřeby můžete přidat 1–2 lžíce mouky, ale ne víc. Těsto se bude lepit, potřete si ruce olejem nebo je namočte do mouky, trochu to pomůže.
Krok 3
Vypracované těsto rozdělte na 8 částí. Z každého kousku vytvarujte placičku s průměrem asi 10 cm. Při tvorbě koláčků si pomáhejte podsypáním těsta moukou, ale šetřete s ní. Přílišný přídavek mouky do těsta není žádoucí. Upečené těsto by bylo tuhé. Koláčky přeneste na plech s papírem na pečení nebo je rovnou na plechu tvarujte.
Krok 4
Na každou placičku položte 3 poloviny cherry rajčátka, trochu nasekané natě petržele a posypte sušeným česnekem podle uvážení. Pak na každý koláček přidejte kopeček cibule se slaninou. Nakonec přijde strouhaný sýr.
Krok 5
Obložené koláčky vkládejte do vyhřáté trouby a pečte při 220 °C asi 20 minut. Okraje koláčků zhnědnou a vnitřek zůstane měkký a vláčný. Podávejte teplé i studené.