Jak upéct cukroví z těsta s jedlými kaštany | recept na vánoční cukroví
Jak upéct cukroví z těsta s jedlými kaštany | recept na vánoční cukroví. Kaštanovým cukrovím ozvláštníte vánoční tabuli, v našich krajích není zrovna obvyklé. Využijte období, kdy jsou kaštany z letošní sklizně ještě v prodeji a vyzkoušejte recept ze Slovenska. Kaštany jsou v těstu i přes poměrně malé množství i pro neznalého jasně rozeznatelné.
Co je potřeba
Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 75 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 100 g másla
- 100 g mletých vařených kaštanů
- 2 lžíce rumu
Krok 1
Jedlé kaštany uvařte a umelte. Pokud se vám nechce kaštany vařit, kupte kaštany předvařené nebo hotové kaštanové pyré. Mleté kaštany promíchejte s moukou a cukrem.
Krok 2
Uprostřed promíchaných sypkých surovin utvořte důlek a vyklepněte do něj vejce, přidejte rum a kousky změklého másla. Zpracujte v těsto, které zabalené do folie uložte na 1 hodinu do chladničky.
Krok 3
Jestliže z těsta hodláte péct sušenky obalované moučkovým cukrem, vyválejte ho na tloušťku asi půl centimetru a vykrajujte libovolné tvary.
Na slepované cukroví těsto vyválejte mezi dvěma špejlemi, aby tvary byly stejně vysoké a pekly se rovnoměrně. Kousky pokládejte na plech s papírem na pečení.
Plechy vkládejte do vyhřáté trouby a cukroví pečte při 180 °C zhruba 10 minut. Pak vyjměte a nechte vychladnout na mřížce.
Krok 4
Cukroví, které nebudete plnit, obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Cukroví slepujte marmeládou, čokoládovým nebo nugátovým krémem.
Ukládejte v krabicích s víkem. Cukroví potřebuje minimálně týden k rozležení.