Jak si doma udělat pomazánku z jedlých kaštanů s čokoládou
Jedlé kaštany mají specifickou chuť, která ne každému „sedne“. Vzpomínám si, jak jsem s velkou chutí poprvé ochutnala pečené kaštany na vánočním trhu a bylo to velké zklamání. Přesto jsem tyto plody postupem času vzala na milost, ale jen jako součást cukrovinek. Kaštany v kuchyni hodně využívají i na sousedním Slovensku, jejich kaštanové vánoční cukroví nemá chybu. Chci se s vámi podělit o recept, který můžete vyzkoušet právě teď, kdy jsou čerstvé kaštany na trhu.
Co je potřeba
- 250 g vařených jedlých kaštanů
- 200 g cukru
- 200 ml vody
- 100 g čokolády min. 50% kakao
Krok 1
Kaštany, pokud nekoupíte již hotové předvařené, musíte nejprve uvařit. Vložte je do hrnce se širším dnem a zalijte vodou tak, aby byly všechny ponořené. Přiveďte vodu do varu a na mírném ohni kaštany vařte 20 minut.
Poté odstavte, vodu nevylévejte, nechte stát 5 minut a kaštany oloupejte. Z vody vyndejte vždy jen takové množství, abyste je stihli oloupat horké. Odstaňte vrchní tuhou skořápku i vnitřní hnědou slupku. Vychladlé kaštany se špatně loupou, podle potřeby je můžete přihřát.
Krok 2
Kaštany umelte nebo umixujte. Hrubost mletí zvolte podle sebe, někdo raději hladkou pastu, já dávám přednost hruběji mixované. Mleté kaštany promíchejte s moučkovým cukrem.
Krok 3
Zalijte odměřeným množstvím vody a za stálého míchání zahřívejte, směs musí zhoustnout. Míchání je důležité hlavně ke konci, směs se ráda připaluje.
Krok 4
Jakmile je směs hustá a při míchání za vařečkou zůstává cestička, je čas na další krok. Nalámejte vysokoprocentní čokoládu na menší kousky, vložte ji do horké kaše a míchejte, dokud se vše nespojí dohromady.
Takto jste získali základní hmotu, kterou můžete ihned naplnit do sklenic a uzavřít víčkem. Pastu uchovávejte v chladu.
Krok 5
Kaštanovou pomazánku můžete mazat na palačinky, cukroví a toasty. Podle potřeby směs můžete dochutit vanilkou, rumem, kávou nebo skořicí a zašlehat do změklého másla. Výsledkem bude vynikající krém na dorty nebo řezy.