Jak upéct křehké makové rohlíčky | recept na vánoční cukroví
Jak upéct křehké makové rohlíčky | recept na vánoční cukroví. Křehké makové rohlíčky se pečou v Rakousku a Německu nejen na Vánoce. Cukroví je křehoučké a není potřeba ho péci s předstihem, stačí klidně dva dny před oslavou. Jestliže nahradíte cukr xylitolem (březový cukr), mohou si několik kousků dopřát i diabetici. Xylitol má stejnou sladivost jako cukr, přidejte stejné množství (60 g).
Co je potřeba
Těsto:
- 200 g másla
- 60 g moučkového cukru
- 250 g hladké mouky
- 100 g mletého máku
- 40 g mletých vlašských ořechů
- 1 žloutek
- špetka mleté skořice
Poleva:
- 100 g čokolády
- 20 g ztuženého tuku
- kávová lžička oleje
Zdobení podle vlastní fantazie
Krok 1
Všechny suroviny uvedené v rozpisu zpracujte v těsto. Aby se vám těsto podařilo, promíchejte nejprve sypké přísady, uprostřed do jamky oddělte žloutek a změklé máslo nakrájejte na kousky. Rukama nejprve utvořte drobenku a pak těsto spojte. Pracujte rychle, aby se těsto moc nezahřálo a nezačalo lepit. Hotové těsto zabalte do folie a nechte hodinu v chladničce odležet.
Krok 2
Do formiček ve tvaru rohlíčků vtlačujte kousky těsta tak, aby těsto bylo v jedné rovině s okrajem. Tvořítka není třeba vymazávat tukem. Formičky na plechu vkládejte do předem vyhřáté trouby a při 180 °C upečte, stačí asi 10 minut. Řiďte se zkušeností s vaším spotřebičem.
Krok 3
Po částečném vychladnutí rohlíčky opatrně vyklopte. Pak rohlíčky spojujte po dvou a konce máčejte v čokoládové polevě. Rohlíčky se tradičně plní švestkovými povidly ochucenými rumem. Chybu neuděláte ani tehdy, naplníte-li je třeba čokoládovým krémem.
Krok 4
Rohlíčky z makového těsta se mohou tvarovat a péci stejně jako vanilková klasika. Aby byly rohlíčky alespoň trochu stejné, vytvořte z těsta kuličky, které následně vyválejte na podložce a ohněte do obloučku. Pokládejte je na plech vyložený papírem na pečení. Rohlíčky drží tvar, neroztékají se, a proto nemusí být rozestupy mezi nimi velké. Pečou se při stejné teplotě jako rohlíčky ve formičkách.
Krok 5
Vychlazené cukroví ozdobte čokoládou a můžete je i posypat cukrovým zdobením. Cukroví uschovejte v krabici s víkem v suchu. Je velmi křehké a pokud příliš zvlhne, láme se.