Jak připravit arašídovo-datlové brownies | recept chutná jako bonbony Tatiana
Jak připravit arašídovo-datlové brownies | recept na vánoční cukroví, které chutná jako bonbony z bonboniéry Tatiana. Klasické, extra tmavé brownies, tolik oblíbené u mnoha z nás, nemá s Vánocemi a cukrovím nic společného. Což je ale veliká škoda, že? Tak, co si připravit stejně extra tmavé brownies, aneb minibrownies, která s Vánocemi a cukrovím má společného více než dost. Je přeci pravdou, že arašídy, datle, kakao a čokoláda, jsou v rámci vánočního mlsání účastny v hojné míře.
Co je potřeba
Uvedené množství je cca na 30 minibrownies.
Těsto (hmota):
- 200 g nesolených arašídů
- 30 g tmavého kakaa (Holandského)
- 100 g vypeckovaných sušených datlí
- 1 lžička vanilkového aroma
- 3 lžíce rumu
Poleva:
- 150 g čokolády na vaření
- 50 ml mléka
Krok 1
Nesolené arašídy za občasného promíchávání zahřejte na suché pánvi. Můžete je i jemně opražit, získají tak o něco výraznější chuť.
Krok 2
Sušené datle nakrájejte na kousky.
Krok 3
Horké arašídy rozmixujte na co nejjemnější drť.
Krok 4
Přidejte k nim připravené datle a společně rozmixujte.
Krok 5
Jako poslední přidejte tmavé kakao, vanilkové aroma, rum, a opět rozmixujte.
Krok 6
Vznikne Vám poměrně lepivá hmota.
Krok 7
Menší pekáček či srnčí hřbet vyložte potravinovou folií a hmotu do něj rukou natlačte. Takto připravené nechte v chladu chvilku zatuhnout.
Krok 8
Mezitím si připravte polevu. Do rendlíku nalamte čokoládu na vaření, přidejte mléko a za stálého míchaní, na mírném plameni, rozpouštějte.
Krok 9
Vznikne Vám lesklá poleva, kterou nalijte na vychlazenou arašídovo-datlovou hmotu a nechejte zatuhnout nejlépe do druhého dne. Poleva tuhne poměrně dlouho.
Krok 10
Nyní jen stačí ostrým, raději mokrým, nožem nakrájet na obdélníčky a minibrownies ochutnat.
- Pokud jste zastánci, řekla bych takové poctivé, vyšší vrstvy čokolády, polevu udělejte z větší dávky (200 g čokolády na vaření a 100 ml mléka).
- Arašídy se zahřívají, jelikož se tak lépe rozmixují, mají jemnější konzistenci. Tento krok můžete vynechat. Počítejte pak ale s hrubším rozemletím a tím i hrubší výslednou hmotou.