Jak upéct cukroví s vaječným likérem | recept na vánoční cukroví
Jak upéct cukroví s vaječným likérem | recept na vánoční cukroví. Za několik málo dnů se začne v mnoha domácnostech péct vánoční cukroví. V tuto dobu již možná hledáte inspiraci pro letošní sváteční pečivo.
Myslím si, že klasické české recepty předávané v rodinách mezi generacemi, jsou bezkonkurenčně nejlepší. Ale stejně každý rok zkouším něco nového z mezinárodní kuchyně. Recept, který jsem vyzkoušela a mohu jen a jen doporučit, pochází z kuchyně našich sousedů. Cukroví se peče v Německu. Máte-li chuť ho vyzkoušet, řiďte se následujícím postupem.
Co je potřeba
Těsto:
- 300 g másla
- 500 g hladké mouky
- 200 g moučkového cukru
- 125 g škrobu (kukuřičný Gustin)
- 200 ml vaječného likéru
- kůra z poloviny citronu
- několik kapek vanilkové esence (nebo 1 bal. vanilkového cukru)
Poleva:
- 200 g moučkového cukru
- 50 g (!) vaječného likéru
Krok 1
V míse promíchejte hladkou mouku, moučkový cukr a škrob. Nastrouhejte najemno kůru z chemicky neošetřeného citronu, odměřte vaječný likér, kápněte do něj vanilkovou esenci a vše přidejte do mísy. Změklý tuk nakrájejte na kousky, přidejte k ostatním ingrediencím a vypracujte těsto. Zabalte ho do papíru nebo potravinářské folie a nechte v chladničce odpočinout. Stačí 1 hodina, ale těsto můžete zpracovat i druhý den.
Krok 2
Z těsta přes nástavec vytvořte pruhy a pokládejte je na nepřilnavou podložku nebo papír. Pruhy nakrájejte podle toho, jak budete cukroví tvarovat a jak velké ho chcete mít.
Nejrychleji budete mít hotové tyčky, stačí jen nakrájet kousky a přenést na plech. Z těsta můžete také vytvořit věnečky, esíčka i jiné tvary. Pracujte rychle, aby těsto příliš nezměklo a nelepilo se.
Krok 3
Cukroví na plechu vystlaném papírem na pečení vkládejte do vyhřáté trouby a pečte při 170 °C. Upečené přeložte na kuchyňskou mřížku a nechte vychladnout. Cukroví hlídejte, upečené bude tehdy, když okraje začnou tmavnout.
Krok 4
Cukroví dozdobte polevou z likéru a moučkového cukru. Odvážené suroviny třete v misce, dokud není poleva hladká a lesklá, stejné hustoty jako poleva na perníčky.
Je-li moc hustá, přidejte likér, řídkou zahustíte přidáním cukru. Polevu na jednotlivé kousky můžete nastříkat jednorázovým sáčkem na zdobení perníků. Dostanou se v domácích potřebách a jsou moc šikovné.