Jak připravit zbojnickou hovězí pečeni
Jak připravit zbojnickou hovězí pečeni | recept na tradiční zbojnickou roládu. Zbojnická roláda je jednoduchá úprava hovězího masa. Je to vlastně závitek (roláda) plněná plátky slaniny a okořeněná pepřem a česnekem. K jídlu se doporučují houskové i bramborové knedlíky, vařené brambory a dušená rýže. Za mě a moji rodinu doporučuji rýži. Maso i omáčka mají silnou chuť po slanině se stopou česneku. Máte-li raději více kořeněné pokrmy, zvyšte množství česneku podle vlastního uvážení.
Co je potřeba
- 750 g hovězího zadního masa
- 150 g anglické slaniny
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- mletý černý pepř
- sůl
- 80 g sádla
- 2 lžíce hladké mouky
- voda
Krok 1
Hovězí maso rozřízněte tak, aby vznikl plát a rozklepejte ho paličkou doširoka. Maso osolte, okořeňte mletým pepřem a potřete rozetřenými česnekovými stroužky. Čerstvý česnek lze nahradit sušeným česnekovým práškem.
Krok 2
Na okořeněné maso rozložte v jedné vrstvě silněji nakrájené plátky anglické slaniny. Slanina by měla být prorostlejší. Maso sviňte do rolády a omotejte nití nebo vložte do řeznické síťky.
Krok 3
V horkém tuku osmahněte do růžova pokrájenou cibuli. Na cibulku položte roládu a prudce ji ze všech stran opečte. Maso se zatáhne, šťáva zůstane uvnitř a roláda bude šťavnatá. Podle potřeby podlévejte malým množstvím vody a duste maso pod pokličkou doměkka. Během dušení roládu obracejte.
Krok 4
Měkké maso vyjměte, šťávu vyduste na tuk, přidejte mouku, zlehka ji zasmažte a podlijte vodou. Provařte 20 minut a pak proceďte. Z rolády odstraňte síťku (nitě), pokrájejte ji na plátky a na talíři přelijte omáčkou. Podávejte s rýží.