Jak připravit dušenou vepřovou plec v zelí
Jak připravit dušenou vepřovou plec v zelí | recept na dušené vepřové se zelím. Vepřové ramínko dušené v zelí s bílou omáčkou je recept na hodně netradiční pokrm, který byl před třiceti lety uveřejněn v sešitu domácího hospodaření.
A protože stále zkouším něco nového uvařit, odhodlala jsem se zkusit i tohle. Někomu chutnalo, někomu méně. Výhrady se týkaly dušeného zelí. Přece jen bylo měkčí než obvykle, ovšem masu dodalo velmi dobrou chuť. Pokud by pro vás bylo zelí na talíři v kombinaci s omáčkou nepřijatelné, jednoduše ho nedávejte. Maso (uvařené v zelí) s omáčkou a bramborem chutnalo všem.
Co je potřeba
- 750 g bílého zelí
- 600 g vepřové plece
- 1 cibule
- lžíce sádla
- 250 ml kyselé smetany
- 1–2 stroužky česneku
- 1 lžíce hladké mouky
- mletý pepř
- sůl
- kmín
- 100 ml vývaru z masa
- podle chuti citronová šťáva
Krok 1
Hlávku zelí nakrouhejte na nudličky, osolte, okmínujte a promíchejte. Vložte zelí do většího kastrolu, kde se bude vše dohromady dusit.
Krok 2
Do středu na vrstvu zelí položte maso, zalijte vývarem a pod pokličkou duste téměř doměkka.
Krok 3
Na sádle osmahněte kostičky cibule, zaprašte moukou a usmažte bledou jíšku. Rozřeďte ji smetanou, opepřete, ochuťte utřeným česnekem a omáčku provařte. Podle chuti můžete okyselit citronovou šťávou.
Krok 4
Nakonec vyjměte hotové maso ze zelí, nakrájejte ho na plátky a vložte do omáčky. Nechejte ještě krátce povařit. Na talíři maso přelijte omáčkou a přidejte kopeček dušeného zelí. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.