Jak uvařit houbové rizoto po maďarsku
Jak uvařit houbové rizoto po maďarsku | recept na rizoto z čerstvých hub. V novém článku vám představím recept maďarské kuchyně – zapečené houbové rizoto. Využijte poslední hezké podzimní dny a pokuste se nasbírat nějaké lesní houby. Nemáte-li tu možnost, nevadí, houby z lesa nahraďte žampiony z obchodu, poslouží stejně dobře. Takto připravené rizoto je příjemnou změnou v jídelníčku a navíc oceníte velmi snadnou přípravu.
Co je potřeba
- 200 g suché rýže
- 300 g čerstvých hub (žampiony)
- 100 g slaniny
- 1 cibule
- 3 zelené papriky
- 3–4 rajčata
- lžíce mleté sladké papriky
- sůl
- lžička mletého pepře
- 2 vejce
- 150 ml smetany
- strouhaný sýr na posypání porcí
- tuk a strouhanka na formu
Krok 1
Nejprve dejte vařit rýži. Uvařenou sceďte a nechte okapat. Houby a zeleninu očistěte a pokrájejte na menší části. Kloboučky žampionů, pokud jsou bez otlaků a čisté, nemusíte loupat. Slaninu rozkrájejte na kostky a vložte ji do studené pánve. Pánev zahřejte, slaninu vyškvařte a zpěňte na ní kostičky cibule.
Krok 2
Pak přidejte kousky hub, mletou sladkou papriku a pepř, vše promíchejte a vyduste vodu, kterou houby uvolní. Ke konci, ještě než se odpaří všechna tekutina, vložte k houbám proužky paprik. Jakmile je paprika poloměkká, vmíchejte pokrájená rajčata a prohřejte je.
Krok 3
Nakonec dušenou směs promíchejte s uvařenou rýží a dosolte podle chuti. Pekáček potřete tukem a vysypejte strouhankou. Rizoto přendejte a urovnejte lžící nebo stěrkou. Vložte pekáč do vyhřáté trouby a při 200 °C krátce zapečte (10 minut).
Krok 4
Ve smetaně rozšlehejte celá vejce a rovnoměrně zalijte celý povrch pekáče. Ještě přibližně 30 minut zapékejte, vejce musí ztuhnout. Podávejte sypané strouhaným sýrem.