jaktak.cz

Jak zapéct brambory s bedlami (i jinými houbami)

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak zapéct brambory s bedlami (i jinými houbami) | recept z čerstvých hub. Zapečené brambory s bedlami jsou typicky podzimní jídlo. Bedla vysoká, alespoň v našem kraji, se objevuje pravidelně až počátkem září a hojně roste ještě teď v říjnu. Bedlu byste si neměli splést s žádnou jinou houbou, přesto ji sbírejte jen tehdy, jste-li si jistí, že je to ona. Ten, kdo ji nezná, si pokrm může připravit z hub, které zná. 

Co je potřeba

  • 800 g vařených brambor
  • 500 g bedel nebo jiných hub v syrovém stavu
  • 3 vejce
  • 100 g strouhaného sýra
  • 1 cibule
  • mletý pepř
  • sůl
  • 150 g šunky nebo anglické slaniny (lze vynechat)
  • petrželová nať
  • strouhanka na formu
  • sádlo na vymazání

Krok 1

Houby očistěte, nakrájejte na kousky a vložte do hrnce. Podlijte je malým množstvím vody, aby se nepřichytily ke dnu, zakryjte poklicí a uveďte vodu do varu. Jakmile začnou vařit, sejměte poklici a veškerou tekutinu nechte odpařit. Z hub se uvolní dost vody, proto je na počátku podlijte opravdu jen málo.

Krok 2

Vařené brambory ve slupce oloupejte a nakrájejte na půlcentimetrové plátky. Vyrovnejte je v sádlem vymazaném a strouhankou vysypaném pekáči do jedné vrstvy. Na lžíci sádla nechte zesklovatět kostičky cibule, přidejte vydušené houby, mletý pepř a sůl. Promíchejte.

Krok 3

Na plátky brambor rozložte nakrájenou šunku nebo libovější anglickou slaninu. Uzeninu je možné vynechat a pro zvýraznění chuti místo ní přidat rozetřený česnek do houbové směsi. Zalijte obsah pekáče rozšlehanými vejci. Vejce vše spojí dohromady a hotové jídlo se pak dobře krájí (a drží) na čtverce.

Krok 4

Jako další vrstva přijdou houby, posypte je čerstvou petrželovou natí. Nakonec vše posypte strouhaným sýrem a zapečte při 200 °C. Sýr se roztaví, zezlátne a je hotovo. Před servírováním nechte lehce vychladnout, budou se vám snadněji krájet porce.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zapect-brambory-s-bedlami-i-jinymi-houbami.html