Jak zapéct brambory s bedlami (i jinými houbami)
Jak zapéct brambory s bedlami (i jinými houbami) | recept z čerstvých hub. Zapečené brambory s bedlami jsou typicky podzimní jídlo. Bedla vysoká, alespoň v našem kraji, se objevuje pravidelně až počátkem září a hojně roste ještě teď v říjnu. Bedlu byste si neměli splést s žádnou jinou houbou, přesto ji sbírejte jen tehdy, jste-li si jistí, že je to ona. Ten, kdo ji nezná, si pokrm může připravit z hub, které zná.
Co je potřeba
- 800 g vařených brambor
- 500 g bedel nebo jiných hub v syrovém stavu
- 3 vejce
- 100 g strouhaného sýra
- 1 cibule
- mletý pepř
- sůl
- 150 g šunky nebo anglické slaniny (lze vynechat)
- petrželová nať
- strouhanka na formu
- sádlo na vymazání
Krok 1
Houby očistěte, nakrájejte na kousky a vložte do hrnce. Podlijte je malým množstvím vody, aby se nepřichytily ke dnu, zakryjte poklicí a uveďte vodu do varu. Jakmile začnou vařit, sejměte poklici a veškerou tekutinu nechte odpařit. Z hub se uvolní dost vody, proto je na počátku podlijte opravdu jen málo.
Krok 2
Vařené brambory ve slupce oloupejte a nakrájejte na půlcentimetrové plátky. Vyrovnejte je v sádlem vymazaném a strouhankou vysypaném pekáči do jedné vrstvy. Na lžíci sádla nechte zesklovatět kostičky cibule, přidejte vydušené houby, mletý pepř a sůl. Promíchejte.
Krok 3
Na plátky brambor rozložte nakrájenou šunku nebo libovější anglickou slaninu. Uzeninu je možné vynechat a pro zvýraznění chuti místo ní přidat rozetřený česnek do houbové směsi. Zalijte obsah pekáče rozšlehanými vejci. Vejce vše spojí dohromady a hotové jídlo se pak dobře krájí (a drží) na čtverce.
Krok 4
Jako další vrstva přijdou houby, posypte je čerstvou petrželovou natí. Nakonec vše posypte strouhaným sýrem a zapečte při 200 °C. Sýr se roztaví, zezlátne a je hotovo. Před servírováním nechte lehce vychladnout, budou se vám snadněji krájet porce.