Jak připravit sýrové lívanečky | recept na slané lívance
Jak připravit sýrové lívanečky | recept na slané lívance. Lívance z ječné mouky prý dělávaly už naše babičky. Velmi mě lákalo je někdy vyzkoušet, ale protože lívance znám jen nasladko a sladké nesmím, netroufla jsem si. Nedávno ke mně doputoval recept na slanou variantu tohoto pokrmu, lívance se doporučovaly jako příloha k zeleninovému jídlu. Vyzkoušela jsem a nabízím k vyzkoušení i Vám.
Co je potřeba
- 400 ml mléka
- 200 g strouhaného sýra
- 250 g ječné celozrnné mouky
- 2 vejce
- 20 g droždí
- špetka soli
- tuk na potření pánve
Krok 1
Ve vlažném mléce rozšlehejte 2 žloutky (bílky prozatím nechte stranou), přidejte lžíci z odváženého množství mouky a droždí. Vymíchejte a nechte vzejít kvásek. Pak osolte a zapracujte zbývající mouku. Nechte 20 minut na teplém místě kynout.
Krok 2
Po 20 minutách do těsta nastrouhejte na nudličky tvrdý sýr. Na druhu sýra nezáleží, stačí i Eidam.
Krok 3
Z odložených bílků ušlehejte pevný sníh a zapravte ho do těsta.
Krok 4
Rozpálenou pánev potřete tukem, nalijte těsto a rozetřete do tvaru lívanečku. Opečte z obou stran. Podávejte teplé se zeleninou. Lívanečky můžete také potřít libovolnou směsí, za sebe doporučuji nějaký druh chilli omáčky.