jaktak.cz

Jak připravit sýrové lívanečky | recept na slané lívance

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak připravit sýrové lívanečky | recept na slané lívance. Lívance z ječné mouky prý dělávaly už naše babičky. Velmi mě lákalo je někdy vyzkoušet, ale protože lívance znám jen nasladko a sladké nesmím, netroufla jsem si. Nedávno ke mně doputoval recept na slanou variantu tohoto pokrmu, lívance se doporučovaly jako příloha k zeleninovému jídlu. Vyzkoušela jsem a nabízím k vyzkoušení i Vám.

Co je potřeba

  • 400 ml mléka
  • 200 g strouhaného sýra
  • 250 g ječné celozrnné mouky
  • 2 vejce
  • 20 g droždí
  • špetka soli
  • tuk na potření pánve

Krok 1

Ve vlažném mléce rozšlehejte 2 žloutky (bílky prozatím nechte stranou), přidejte lžíci z odváženého množství mouky a droždí. Vymíchejte a nechte vzejít kvásek. Pak osolte a zapracujte zbývající mouku. Nechte 20 minut na teplém místě kynout.

Krok 2

Po 20 minutách do těsta nastrouhejte na nudličky tvrdý sýr. Na druhu sýra nezáleží, stačí i Eidam. 

Krok 3

Z odložených bílků ušlehejte pevný sníh a zapravte ho do těsta. 

Krok 4

Rozpálenou pánev potřete tukem, nalijte těsto a rozetřete do tvaru lívanečku. Opečte z obou stran. Podávejte teplé se zeleninou. Lívanečky můžete také potřít libovolnou směsí, za sebe doporučuji nějaký druh chilli omáčky.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-syrove-livanecky-recept-na-slane-livance.html