Jak upéct ovocný koláč z ječné mouky s mákem
Jak upéct ovocný koláč z ječné mouky s mákem | recept na ovocný koláč. Ječná mouka se v kuchyni při pečení moc nepoužívá, obsahuje málo lepku, a proto se doporučuje míchat ji s moukou pšeničnou. Ječná mouka zvyšuje vláčnost pečiva a je bezkonkurenční na lívancové nebo palačinkové těsto. Není většinou k dostání v běžných obchodech, ale určitě ji budou mít v prodejně se zdravou výživou. Rozhodnete-li se upéct koláč podle následujícího receptu, zvažte, jak vysokou vrstvu těsta chcete mít pod ovocem. Z jedné dávky je těsto nižší (na klasickém obdélníkovém plechu), pro vyšší vrstvu množství ingrediencí zdvojnásobte nebo pečte v menší formě. Ovoce nahoře může být jakékoli, nám k máku nejlépe chutnají švestky.
Co je potřeba
- 260 g ječné celozrnné mouky
- 350 ml podmáslí
- 40 g mletého máku
- 40 g másla
- 2 vejce
- 4 lžíce medu
- 1 kypřicí prášek na pečení
- špetka soli
- švestky nebo jiné ovoce
Krok 1
Do těsta je třeba namlít mák. Můžete koupit hotový namletý, ale pozor, prodávané v obchodech bývají s různými přísadami. Čtěte informace na obalu výrobku. Mák promíchejte s moukou a práškem na pečení.
Krok 2
Ušlehejte vejce s tekutým medem a vlažným rozpuštěným máslem. Aby to šlo lépe, přidejte trochu mouky s mákem. Pak přilijte podmáslí a promíchejte.
Krok 3
Do ušlehaného základu přidejte zbytek mouky, máku a prášku. Nezapomeňte na špetku soli, sůl zlepšuje chuť sladkých těst. Dobře těsto vařečkou propracujte a rozetřete na pekáč s vyšším okrajem. Pekáč musí být potřený tukem a vysypaný moukou.
Krok 4
Povrch koláče poklaďte ovocem podle chuti. K tomuto těstu se - podle mého názoru - nejlépe hodí švestky nebo meruňky. Mimo sezonu mohou být i kompotované. Ovoce rozdělte na poloviny a na těsto volně položte řeznou ranou nahoru. Koláč pečte v troubě vyhřáté na 190 °C a pečte asi 35 minut, zkuste zapíchnout špejli, jestliže zůstane suchá, je koláč správně propečený. Po vychladnutí nakrájejte a případně pocukrujte, není moc sladký.
Koláč je bez cukru a není moc sladký. Můžete hotové kousky pocukrovat nebo med v rozpisu nahradit cukrem.