Jak si doma připravit pikantní ořechovou směs
Jak si doma připravit pikantní ořechovou směs | recept na ořechové pohoštění. Pikantní ořechy se hodí jako slané pohoštění na setkání s přáteli u vína i jako „zobání“ k televizi. Protože mám přebytek vlašských ořechů, postup je nafocen jen s nimi. Vy se ale nemusíte omezovat a můžete si namixovat směs podle vlastní chuti. Hodí se mandle, arašídy, pekanové i lískové ořechy. Směs je lehce pálivá, upravte si dávku chilli tak, jak to vyhovuje právě vám. Tuto úpravu si určitě oblíbíte, opravdu jsou výborné.
Co je potřeba
- 300 g jader vlašských ořechů
- 15 g másla
- 45 g cukru
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1 lžička chilli
- 1,5 lžíce javorového sirupu
- 1 lžička soli
Krok 1
Ořechy vyloupejte a dejte velký pozor, abyste (kvůli zubům) nepřehlédli kousek skořápky. Ořechy rozložte v jedné vrstvě na plech a 10 minut je pečte v troubě při 180 °C. Během pečení je jednou promíchejte.
Krok 2
V misce smíchejte rozpuštěné máslo s javorovým sirupem, moučkovým cukrem, skořicí a chilli. V nouzi můžete moučkový cukr nahradit krystalem nebo krupicí. Chutnat to bude stejně dobře, jen ořechy nebudou hladké a lesklé, krupice se úplně nerozpustí.
Krok 3
Ještě teplé upečené ořechy nasypte do mísy k polevě, přidejte sůl a dobře promíchejte. Všechna jádra musejí být obalená.
Krok 4
Plech na pečení vyložte papírem a rozprostřete na něj obalené ořechy. Ještě jednou je v troubě při 180 °C pečte asi 12–15 minut. Dvakrát je za tu dobu promíchejte. Po vychladnutí se ořechy mohou podávat. Uskladněte je v pevně uzavřené nádobě, nesmí navlhnout.