Jak zapéct květák s paprikou a rajčaty
Jak zapéct květák s paprikou a rajčaty | recept z podzimní zeleniny. S podzimem se v obchodech začíná objevovat levnější květák. Využijte toho a my vám v našem článku poradíme, jak si z něj připravit lehký zeleninový oběd. Při nákupu vybírejte květák s pevnými bílými růžicemi, bez známek poškození a hniloby. Květák můžete krátce skladovat při teplotě 5 °C, pro delší uchování je vhodné zmrazení.
Co je potřeba
- 1 větší květák
- 4 barevné papriky
- 3–4 rajčata
- 80 g másla
- 150 ml mléka
- 2 vejce
- sůl
- mletý pepř
- 100 g strouhaného sýra
Krok 1
Květák očistěte, rozeberte na růžičky a opláchněte vodou. Do hrnce dejte vařit osolenou vodu a jakmile začne vřít, vhoďte do hrnce připravený květák. Uvařte ho do poloměkka. Pak sceďte a rozsekejte na menší části.
Krok 2
Papriky a rajčata omyjte. Z paprik odstraňte semeníky a nakrájejte je na proužky, rajčata na kousky. Mléko, vejce, sůl a pepř v misce prošlehejte a přidejte květák.
Krok 3
Zapékací misku vymažte polovinou dávky másla a rozetřete do ní polovinu květákové směsi. Na květák rozprostřete papriku a překryjte zbytkem květáku, mléka a vajec. Povrch pokryjte kousky rajčat a vše posypte strouhaným sýrem a zbylým tukem, pokrájeným na vločky.
Krok 4
Vložte do vyhřáté trouby a zapečte při 190 °C. Sýr na povrchu se roztaví a zezlátne. Podávejte bez přílohy nebo s vařenými brambory.