Jak uvařit polévku z hub a červené čočky
Jak uvařit polévku z hub a červené čočky | recept na houbovou polévku. Tato hustá zeleninovo-houbová polévka přijde vhod v chladnějších podzimních dnech. Je sytá a tak ji lze podávat jako tzv. svačinovou polévku s pečivem. Polévku není třeba ničím zahušťovat, červená čočka se snadno rozvaří a přirozeně ji zahustí. Doporučuji část čočky uvařit zvlášť a přidat do talíře k již hotové polévce na okrášlení. Věřím, že si pochutnáte.
Co je potřeba
- 1,5 l masového nebo zeleninového vývaru (vody)
- 200 g červené čočky
- 2 velké brambory
- 1 větší cibule
- 50 g slaniny
- 2–3 stroužky česneku
- 250 g lesních hub
- mletý černý pepř
- sůl
- zelená petržel
- drcený kmín
- trochu tymiánu
- lžíce sádla nebo oleje
Krok 1
V hrnci rozehřejte tuk a vyškvařte na něm kostičky slaniny. Přidejte jemně pokrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět.
Krok 2
Čerstvé houby očistěte a nakrájejte na kousky. Jestliže nemáte čerstvé houby, namočte si alespoň 2 hodiny předem houby sušené. Polévku je lépe vařit z několika různých druhů lesních hub, chuť bude výraznější.
Houby přidejte do hrnce spolu s kořením a nechte dusit pod pokličkou asi 10 minut. Budou-li se přichytávat ke dnu, zlehka je podlijte vývarem. Sušené houby duste déle než čerstvé, musejí být měkké.
Krok 3
K měkkým houbám přisypte čočku, vše zalijte vývarem a povařte 5 minut.
Krok 4
Nakonec do polévky vložte kostičky z brambor a přibližně 15 minut ještě vařte. Hotovou polévku osolte podle chuti a okořeňte prolisovaným česnekem. Po částečném zchladnutí přidejte petrželovou nať. Do hotové polévky si každý strávník může přidat lžíci zakysané smetany, ale není to nutné.