Jak připravit cuketové karbanátky se sýrem a bylinkami
Jak připravit cuketové karbanátky se sýrem a bylinkami | recept jak zpracovat cuketu. Receptů z cukety není nikdy dost, neboť tato rostlina velmi bohatě plodí až do podzimu. Zkuste si připravit jednoduché cuketové karbanátky se sýrem a bylinkami, které poslouží jako výborný rychlý oběd či večeře. Pro přípravu karbanátků lze zvolit tvrdý sýr, ale také hermelín, nivu či sýr balkánský.
Co je potřeba
- 2 mladé cukety (celkem asi 450 g)
- zhruba 2 lžičky soli
- 40 g ovesných vloček
- 100 g strouhaného sýru
- 1 vejce
- 3 stroužky česneku
- hladká špaldová mouka a kukuřičná strouhanka dle potřeby
- pepř, čerstvé bylinky
- rostlinný olej na smažení
Krok 1
Cukety omyjeme a i se slupkou a semínky (v případě, že se opravdu jedná o mladé až středně velké cukety) je nastrouháme nahrubo. Nastrouhanou cuketu poté zasypeme ovesnými vločkami a asi 1 lžičkou soli. Směs promícháme a necháme ji zhruba 20 minut odležet.
Krok 2
Posléze slijeme případnou tekutinu (měla by se však vsáknout do ovesných vloček) a přidáme vejce, prolisovaný česnek a nahrubo nastrouhaný sýr. Vše ochutíme pepřem a nasekanými čerstvými bylinkami, podle potřeby přisypeme ještě asi 1 lžičku soli. Nakonec směs zahustíme přibližně 6 lžícemi hladké špaldové mouky a kukuřičnou strouhankou dle potřeby. Měla by vzniknout hmota konzistencí podobná masové směsi na karbanátky.
Krok 3
Rukama následně z hmoty tvarujeme karbanátky, obalíme je v kukuřičné strouhance a usmažíme z obou stran dozlatova ve vyšší vrstvě rostlinného oleje.
Krok 4
Karbanátky po usmažení položíme na papírový ubrousek, který vsákne přebytečný tuk.
Cuketové karbanátky podáváme s vařenými brambory nebo bramborovou kaší. Jsou však výborné i zastudena s čerstvým pečivem nebo zeleninovým salátem.
Pokud použijeme kukuřičnou strouhanku, bezlepkovou mouku a bezlepkové ovesné vločky, bude pokrm vhodný i při bezlepkové dietě.
Z bylinek se do cuketových karbanátků hodí zejména majoránka, libeček, petrželka, bazalka či tymián.
Do karbanátků můžete přidat také najemno nakrájenou cibuli, jarní cibulky či pórek.