Jak upéct tvarožník s rozinkami
Tvarožník s rozinkami | recept na dezert. Koláč z křehkého těsta s vyšší vrstvou tvarohové nádivky, díky které zůstane dlouho vláčný. Tak se dá popsat moučník z následujícího receptu. Do tvarohové náplně místo rozinek můžete přidat kousky nakrájeného libovolného sušeného ovoce - hodí se zejména meruňky a švestky. Tvarožník chutná nejlépe druhý den po upečení, proto ho doporučuji péct večer, aby přes noc dobře vychladl.
Co je potřeba
Těsto:
- 100 g hladké mouky
- 30 g moučkového cukru
- 50 g másla nebo jiného tuku vhodného k pečení
- 1 žloutek
Náplň:
- 500 g tvarohu
- 100 g krupicového cukru
- 2 balíčky vanilkového cukru
- šťáva a kůra z 1 citronu
- 2 žloutky
- 3 bílky
- 60 g dětské krupičky
- 2 lžíce Maizeny (Solamylu)
- rozinky podle uvážení
Krok 1
Mouku v míse promíchejte s cukrem, přidejte plátky změklého tuku a žloutek. Vypracujte těsto, zabalte ho do folie a nechte 30 minut odpočinout v chladu.
Krok 2
Odpočinuté těsto vyválejte do kulaté nebo čtverhranné dortové formy. Boky formy vyložte papírem na pečení a těsto vymačkejte po obvodu asi 1 cm na výšku. Na několika místech těsto vidličkou propíchejte a vložte do předehřáté trouby. Zapékejte při 200 °C po dobu 10 minut.
Krok 3
Tvaroh utřete s oběma cukry a žloutky. Krupičku promíchejte se škrobovou moučkou a přidejte k utřenému tvarohu společně se šťávou a jemně strouhanou citronovou kůrou. Vše dohromady promíchejte.
Krok 4
Rozinky nechte alespoň 2 hodiny předem nabobtnat ve vodě, rumu nebo ovocné šťávě. Pak je slijte. Z bílků ušlehejte pevný sníh a zlehka i s rozinkami ho vpravte do tvarohové směsi.
Krok 5
Tvarohovou náplň rozetřete na předpečené horké těsto a vraťte do trouby. Teplotu snižte na 150 °C a dopékejte zhruba 50 minut. Po částečném vychladnutí opatrně odstraňte boky formy a nechte nejlépe do druhého dne stát.
Rozinky nebo kousky sušeného ovoce nemusíte zapravovat do náplně. Dobře vypadají i nasypané na povrchu.