Jak zpracovat ostružiny
Pomalu končí prázdniny a to je čas, kdy dozrávají další lesní plody - ostružiny. Na ostružiny už dávno nemusíte chodit jen do lesa, bylo vyšlechtěno mnoho zahradních kultivarů a některé z nich jsou dokonce beztrnné. Ale z vlastní zkušenosti vím, že na džemy a jiné výrobky jsou ty „divoké“ z lesa mnohem lepší než velké zahradní plody. Mají totiž lepší vůni. Takže máte-li chuť a čas, vydejte se do přírody na sběr ostružin a zkuste je nějak zpracovat. Inspiraci najdete třeba v našem článku.
Co je potřeba
- ostružiny
- ostatní ingredience v jednotlivých krocích
Krok 1
Pro všechny druhy ostružinových výrobků platí stejná pravidla, proto je úvodem shrnu:
- Pro dobrou chuť a kvalitu vybírejte jen zralé a zdravé plody.
- Pozor na plísně, ve vlhkém počasí bývají ostružiny často plesnivé.
- Ostružiny omyjte v sítku pod tekoucí vodou a nechte okapat.
- Ostružiny intenzivně barví, používejte nejlépe nerezové nádobí.
- Dřevěné vařečky se také při vaření džemu zbarví, po omytí citronovou šťávou se zabarvení zmírní a po několikerém umytí zmizí.
- Z ostružin na džem odstraňuji otravná zrníčka.
Ostružiny rozmixujte, podlijte několika lžícemi vody a zahřejte, nevařte! Pak přes jemné síto prolisujte. Zrníčka se zbytky dužiny zalijte bílým vinným octem a nechte 3 týdny stát. Občas protřepejte. Pak sceďte a máte výborný ocet do salátů. Několik kapek octa ve sklenici vody vás osvěží.
Krok 2
Co budeme potřebovat:
- 750 g vykrájených hrušek
- šťáva z 1 kg ostružin
- šťáva z 1 citronu
- 1 kg cukru
- 20 g citrusového pektinu
Hrušky nakrájejte na drobné kostičky, vložte do prolisovaných ostružin a přidejte 900 g cukru. Uveďte do varu. Jakmile se směs začne vařit, přidejte citronovou šťávu a pektin rozmíchaný ve 100 g cukru. Po 5 minutách varu (stále míchejte) odstavte a nechte asi 5 minut stát. Pak naplňte do sklenic a otočte je dnem vzhůru. Nemusíte zavařovat.
Krok 3
Co budeme potřebovat:
- 1 kg prolisovaných ostružin
- 1 hvězdička badyánu
- 3 hřebíčky
- svitek skořice
- šťáva z 1 citronu
- 1 kg cukru
- 10 g pektinu
Do ostružinového protlaku přidejte koření a 900 g cukru. Vařte 5 minut, pak přidejte zbývající cukr s pektinem a citronovou šťávou. Vařte dalších 5 minut. Stále míchejte. Pak odstavte a naplňte sklenice. Otočte je dnem vzhůru a dále již nezavařujte.
Krok 4
Co budeme potřebovat:
- 1 kg ostružinového protlaku
- 250 ml jablečného octa
- 2 lžíce šťávy z citronu
- 1,5 kg cukru
- 4 jalapeňo
- 10 g pektinu
Ostružinový protlak rozřeďte octem a citronem, přidejte drobně krájené papričky, cukr a přiveďte do varu. Pak přidejte pektin s předem oddělenou malou částí cukru a vařte ještě 5 minut. Džem je výborný k masu.
Krok 5
Co budeme potřebovat:
- 1 kg ostružinového protlaku
- 1 kg cukru
- 10 g pektinu
- kůra a šťáva ze 2 citronů
Oddělte 100 g cukru a promíchejte s pektinem. Zbývající ingredience uveďte do varu a po 3 minutách přidejte pektin s cukrem. 5 minut za stálého míchání vařte, pak naplňte do sklenic. Sklenice otočte dnem vzhůru.
Krok 6
Co budeme potřebovat:
- 1 kg ostružin
- 200 g cukru
- cukr podle chuti
Ostružiny rozmačkejte, promíchejte s cukrem a nechte 4 dny kvasit. Po vykvašení šťávu přefiltrujte přes husté síto nebo plátno. Šťávu povařte asi 6 minut, doslaďte podle chuti. Pěnu, která se při zahřívání tvoří, odstraňujte. Nalijte ještě horké do lahví a sterilujte 20 minut při 80 °C.
Krok 7
Co budeme potřebovat:
- 900 g ostružinového protlaku
- 200 ml vody
- 1 navršená lžíce kávových zrn
- 1 kg cukru
- 10 g pektinu
Kávová zrna roztlučte nebo nahrubo rozdrťte. Zalijte je vodou, minutu povařte a nechte 10 minut louhovat pod pokličkou. Pak roztok přefiltrujte přes jemné síto. V nádobě smíchejte ostružinový protlak s 900 cukru a přecezenou kávou. Uveďte do varu a jakmile směs začne vařit, přidejte pektin rozmíchaný ve zbytku cukru. Povařte 5 minut a horké plňte do sklenic. Do každé sklenice přidejte 1–2 celá kávová zrnka. Džem po rozležení chutná ještě lépe než hned po uvaření. Když sklenice s horkým džemem otočíte dnem vzhůru, nemusíte již sterilovat.
Krok 8
Co budeme potřebovat:
- 900 g ostružinového protlaku
- 50 g 99% čokolády
- 700 g cukru
- 10 g pektinu
Do protlaku rozlámejte čokoládu na malé kousky a promíchejte s 600 g cukru. Zahřejte, jakmile se čokoláda rozpustí a směs začne vařit, přidejte zbývající cukr promíchaný s pektinem. Vařte 5 minut a horké plňte do sklenic. Džem se za několik dní správně „rozleží“.