jaktak.cz

Jak pěstovat a využít vodnici

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Brukev řepák, známá jako vodnice, je druh kořenové zeleniny, která má krátkou vegetační dobu a dá se tudíž vypěstovat poměrně rychle (a také snadno). Navíc jí nevadí chladnější teploty, proto se může vysévat až do konce srpna. Její další předností je pak nízká energetická hodnota a všestranné využití v kuchyni – v dřívějších dobách se používala především jako příloha, nalezne však i jiná uplatnění. S výsevem i dalším postupem při pěstování a s možnostmi zpracování a využití vás seznámí následující řádky.

Co je potřeba

Vodnice obsahuje velké množství vody, jak je patrno již z jejího názvu. Nalezneme v ní však i dostatek vlákniny a celou řadu vitamínů (např. vitamín C) a minerálů (zejména vápníku). Bulvičky mají výbornou chuť (podobá se kombinaci kedlubnu a ředkvičky) a jen málo kalorií.

Krok 1

Tato kořenová zelenina se pěstuje ze semínek, která můžeme na záhon vysít v období od března do konce srpna (odrůdy s kulatými plody jsou vhodné pro jarní výsevy, podlouhlé pak pro letní výsev a pozdní podzimní sklizeň).

Semena vyséváme do řádků vzdálených asi 25–40 cm od sebe (v závislosti na odrůdě) a po vzejití je vyjednotíme na 10–15 centimetrů. Do vzejití rostlin je třeba udržovat půdu vlhkou, a vzhledem k náchylnosti k napadení dřepčíky, je vhodné záhon přikrýt bílou netkanou textilií (ta navíc udrží potřebnou vláhu a chrání mladé rostlinky před prudkým sluncem).

Krok 2

Pro správný růst vyžaduje plné slunce a pravidelnou zálivku, jinak nemá žádné zvláštní nároky. Půda pro její pěstování by měla být nejlépe hlinito-písčitá, dostatečně propracovaná a spíše mírně zásaditá. Dařit se jí bude v půdě úrodné, avšak ne čerstvě vyhnojené. Záhon občas odplevelíme a okopeme.

Krok 3

Plody vodnice sklízíme průběžně pro přímý konzum, na podzim (před příchodem mrazů) pak vyjmeme ze země všechny bulvičky. Dají se velmi dobře uskladnit, ale také zamrazit (nejprve vodnici blanšírujeme) nebo zavařit.

Jak již bylo zmíněno v úvodu, vodnice se již dlouhou dobu používá jako příloha – menší bulvičky se vaří v celku zhruba 20–30 minut a podávají se s máslem jako vařené brambory. Větší bulvičky je možné taktéž uvařit v celku a posléze z nich připravit pyré. Hodí se rovněž k pečení, smažení, pro přípravu placek i pod maso. Mladé plody lze přidat v syrovém stavu do salátů či pomazánek.

V kuchyni (např. do salátů či pro přípravu „špenátu“) se dají využít i lístky vodnice – použijte klidně vyjednocené rostliny. Vodnici pro sklizeň menších bulviček a listů lze pěstovat i v nádobách na balkonu či terasu, případně v truhlíku za oknem.

Vodnice má mnoho léčivých účinků a využívá se zevně (třeba proti akné) i vnitřně (např. ve formě sirupu proti suchému kašli).


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-vyuzit-vodnici.html