Jak zapéct patizon s mletým masem
Patizon je snad tvarově nejhezčí ze všech tykví. Nejčastěji v obchodech narazíte na druh s bílou slupkou, ale pěstuje se v různých variantách se slupkou zelenou, žlutou i pruhovanou. Patizon má jemnou krémovou dužinu, nejchutnější jsou malé tykvičky. U nás není tak oblíbený jako jiné druhy tykví, je to škoda, protože v kuchyni jej lze připravit mnoha způsoby. Malé plody se nakládají, větší se mohou grilovat, zapékat, smažit. Jsou také vděčným materiálem k podzimním dekoracím. V dnešním článku se dozvíte, jak připravit patizon plněný mletým masem.
Co je potřeba
- 1 patizon
- 500 g mletého masa
- 1 vejce
- 4 stroužky česneku
- mletý černý pepř
- sůl
- trochu chilli
- 1 lžíce provensálského koření
- 100 g mozzarelly
- olivový olej
Krok 1
Patizon se může konzumovat i se slupkou. Tepelnou úpravou změkne, stačí odkrojit jen stopku a tvrdou část na druhém konci. Patizon překrojte a vydlabejte měkký střed. Jestliže chcete zkrátit dobu zapékání, patizon ještě před rozkrojením povařte ve vodě asi 10 minut, dokud jehlicí snadno nepropíchnete slupku.
Krok 2
Mleté maso dobře propracujte s prolisovaným česnekem, vejcem a kořením. Část masa můžete nahradit vařenou rýží. Přidejte polovinu strouhaného sýra, promíchejte.
Krok 3
Spodní část tykve naplňte masovou směsí a přiklopte druhou částí. Patizon potřete olivovým olejem a osolte. Pokud jste patizon předvařili, položte ho do zapékací misky a vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte do té doby, dokud patizon nezměkne. Před koncem pečení zeleninu posypte zbývajícím sýrem a nechte zezlátnout.
Krok 4
Jestliže plníte nepředvařený plod, po naplnění ho zabalte do alobalu a dejte do trouby. Jakmile patizon změkne, odstraňte folii, posypte sýrem a dopečte. Plněný patizon se podává s chlebem, nebo jen tak, bez přílohy.