Jak upéct ovocné koláče bez kynutí
Ovocné koláče, kdo by je neměl rád! V létě se ale málokteré hospodyňce líbí představa půldne stráveného v kuchyni. Pečení kynutých koláčů zabere dost času, vždyť jen těsto kyne nejméně hodinu. Nabízím vám alternativu klasického kynutého těsta, koláče chutnají téměř stejně, ale hotové budou bleskově. Recept je mnohokrát odzkoušený a strávníci si koláče chválí.
Co je potřeba
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 150 g másla
- 42 g droždí
- 2 vejce
- 200 ml mléka
- špetka soli
- citronová kůra – volitelně
- vejce na potření
- drobenka, mleté mandle, strouhané perníčky – dle vlastní volby
- ovoce
Krok 1
Do vlažného mléka nasypte trochu mouky a cukru z celkového odváženého množství. Přidejte rozdrobené droždí a směs rozmíchejte. Do misky nasypte hladkou mouku, promíchejte ji s cukrem, špetkou soli a jemně strouhanou kůrou z chemicky neošetřeného plodu. Máslo nakrájejte na tenké lístky a vložte do misky k ostatním ingrediencím. Uprostřed utvořte důlek a do něj vlijte mléko s droždím, ve kterém těsně před tím rozšleháte celá vejce. Vypracujte těsto. Je možné, že bude třeba přidat ještě trochu mouky (cca 50 g), ale těsto musí zůstat lepivé.
Krok 2
Z těsta odebírejte kousky, vytvarujte je dokulata a válečkem rozválejte na placku asi 0,5 cm. Aby se těsto nelepilo na ruce, potřete si je olejem nebo je zlehka obtiskněte v mouce. Palcem vymačkejte okraj a mašlovačkou ho potřete rozšlehaným vajíčkem.
Krok 3
Koláče zdobte ovocem, které je zrovna k dispozici. Ovoce je lepší nepřezrálé. Předem ho omyjte, nechte oschnout a pak pokrájejte na kousky, které vám budou vyhovovat. Ovoce na těsto pokládejte řeznou stranou nahoru, lépe se v něm udrží šťáva.
Krok 4
Každý druh ovoce ochuťte podle toho, s čím vám bude chutnat. Ke švestkám se hodí mletá skořice, k meruňkám mleté mandle, borůvky skvěle chutnají se strouhaným perníkem a vanilku můžete dát téměř ke všemu. Pokud chcete, ovoce před pečením posypte krupicovým cukrem.
Krok 5
Nakonec koláče posypte drobenkou a pečte při 180 °C. Hotové nechte vychladnout, šťáva se zatáhne a pak můžete krájet na porce. V našem kraji se koláče ze švestek podávají dozdobené zakysanou smetanou.