Jak upéct kuře na pivu s nádivkou ze zelí a hub
Kuře plněné směsí kysaného zelí, hub a ještě podlévané pivem? Domníváte se, že tato kombinace ingrediencí je trochu „divoká“? Ano, máte pravdu, také jsem (při čtení receptu v hodně starém časopise) pochybovala. Nicméně ráda v kuchyni zkouším nové věci a tento pokrm mě vyloženě lákal. Maso chutnalo klasicky, ale nádivkou mě nadchla a moc chutnala. Jídlo se doporučuje podávat s bramborovým knedlíkem, mně stačilo bez přílohy, jen tak.
Co je potřeba
- 1 kuře
- 300 g kysaného zelí
- 150 g lesních hub (čerstvé houby můžete nahradit žampiony)
- 200 g anglické slaniny
- pivo na podlévání
- sůl
- kmín
Krok 1
Tvrdší druhy lesních hub očistěte a pokrájejte na menší kousky. Pokud nemáte k dispozici lesní houby, nahraďte je pěstovanými žampiony z obchodu. Žampiony s bílou slupkou klobouku neloupejte, je to zbytečné, odstraňujte ji jen v případě že je poškozená nebo otlačená.
Krok 2
Z kysaného zelí vymačkejte vodu. Vodu nevylévejte, ale vypijte. Šťáva z kyselého zelí obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek a upravuje zažívání.
Zelí překrájejte, promíchejte s houbami, kostičkami slaniny, okořeňte kmínem a osolte. Se solí opatrně, některé zelí bývá hodně slané. Nádivkou naplňte břišní dutinu kuřete. Kuře položte na pekáč, podlijte pivem a pečte při 200 °C.
Krok 3
Nechcete-li péct celé kuře, rozložte nádivku na pekáček, položte na ni kuřecí stehna, podlijte pivem a upečte. Nádivku dávám i pod kůži stehen, maso pak má lepší chuť. Podlévám opatrně, aby se pivo stačilo odpařit a nezůstalo ho v hotovém pokrmu příliš.