Jak upéct kuře po myslivecku
Kuře podle receptu ze středomoří je ryze letním pokrmem. Je to lehké zeleninové jídlo, které nejlépe chutná, je-li uvařeno z čerstvé zeleniny. Uvedené časy dušení zeleniny jsou orientační, řiďte se chutí. Jestliže máte raději zeleninu poloměkkou, zkraťte dobu vaření. Porce kuřete se na závěr vkládají do zeleniny jen prohřát, dbejte na to, aby bylo maso řádně propečené. Po zapíchnutí nože z propečeného masa vytéká čirá šťáva, nikoli narůžovělá.
Co je potřeba
- 1 kuře nebo jen stehna (6–8 kusů kuřecích stehen)
- 125 g hladké mouky
- 5 lžic olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 1 mrkev
- 3 jarní cibulky
- 2 papriky odlišné barvy
- 200 g rajčat
- 125 ml suchého bílého vína
- mletý černý pepř
- podle chuti sůl
Krok 1
Veškerou potřebnou zeleninu očistěte a omyjte vodou. Pokrájejte ji na přibližně stejně velké kousky. Čerstvá rajčata je lepší oloupat, slupky nevypadají na talíři pěkně. Chcete-li se této nepříjemné práci vyhnout, použijte loupaná konzervovaná rajčata.
Krok 2
Kuře naporcujte a každý díl důkladně obalte v hladké mouce. Obalené části ihned vkládejte do pánve s horkým olejem a zvolna je opékejte po obou stranách dohněda.
Krok 3
Aby se kuřecí díly dobře opékaly, zatěžkejte je nádobou s vodou. Hezky přilnou ke dnu pánve a spotřebujete méně oleje na smažení. Upečené porce kuřete vyjměte a prozatím odložte stranou.
Krok 4
K výpeku přilijte víno a chviličku ho povařte. Pak vložte kousky mrkve s utřeným česnekem a 15 minut duste pod pokličkou. K poloměkké mrkvi přidejte ostatní zeleninu a společně ještě 30 minut provařte. Na závěr dochuťte pepřem a solí.