Jak upéct piškotovou roládu s náplní z tvarohu a ovoce
Léto je ideální doba na pečení lehkých ovocných moučníků. Všude je dostatek čerstvého ovoce a tak můžete využít vždy jiné, podle toho, co máte zrovna k dispozici. V receptu jsou uvedené jahody, ale stejně dobře lze přidat do náplně maliny, kousky meruněk, borůvky, ostružiny a mnoho dalších druhů. Piškotová roláda je jednoduchá a recept se hodí i pro začínající kuchařky.
Co je potřeba
Těsto:
- 50 g hrubé mouky
- 4 vejce
- 70 g krupicového cukru
Náplň:
- 250 g měkkého tvarohu
- 400 g jahod
- želatinový ztužovač za studena
- cukr podle chuti a sladkosti ovoce
Krok 1
Rozbijte vejce a oddělte žloutky od bílků. Do misky ke čtyřem žloutkům přidejte odvážený cukr a třete tak dlouho, dokud nebudete mít hustou pěnu. Z bílků vyšlehejte pevný sníh. Do žloutkové pěny vmíchejte mouku a nakonec zapracujte bílkový sníh. Těsto rozetřete na plech s pečicím papírem.
Krok 2
Aby se piškotové těsto podařilo, musíte ho ihned po dokončení vložit do vyhřáté trouby. Nezapomeňte ji zapnout včas. Teplotu nastavte na 180 °C a piškot pečte krátce. Upečený se začne oddělovat od stran formy, pro jistotu ještě zkuste vpíchnout špejli. Zůstane-li suchá, je těsto propečené. Upečený korpus sejměte i s papírem z plechu a zaviňte ještě teplý do rolády. Takto ho nechte vychladnout.
Krok 3
Jahody očistěte, omyjte a větší plody pokrájejte na menší kousky. Část jahod můžete rozmačkat a rozmíchat s tvarohem a cukrem. Želatinový ztužovač připravte podle návodu na sáčku (rozmíchat ve 100 ml vody), zapracujte do tvarohu společně s kousky jahod. Podle chuti můžete náplň doplnit vanilkou, trochou rumu, drobně krájenou mátou.
Krok 4
Studený piškotový korpus rozbalte, stáhněte z něj papír a potřete připravenou náplní. Pak znovu roládu stočte a uložte v chladu. Po ztuhnutí náplně krájejte na porce a dozdobte šlehačkou, čokoládou nebo jiným způsobem.