Jak pěstovat černý kořen
Černý kořen (neboli hadí mord španělský – latinsky pak scorzonera hispanica) je druh kořenové zeleniny, která se na našich zahrádkách v současnosti příliš nepěstuje, u našich babiček tomu však bylo jinak. Tato zelenina výjimečná svými účinky na lidské zdraví a schopností přezimovat na záhonu, se v Evropě rozšířila během 16. století. Právě nyní je vhodná doba na zasetí černého kořene pro sklizeň v následujícím roce. Více se o pěstování i využití černého kořene dozvíte v následujících krocích.
Co je potřeba
Viz další kroky
Krok 1
Černý kořen je bohatým zdrojem cenných látek – nalezneme v něm např. vitamíny A, C a E a vitamíny skupiny B, z minerálů pak železo, vápník, hořčík, fosfor, mangan, zinek, draslík a další. Tato zelenina naopak neobsahuje mnoho kalorií a je velmi dobře stravitelná. Užívání černého kořene mimo jiné podporuje látkovou výměnu, příznivě působí na stav pokožky (pomáhá např. s léčbou ekzémů), regeneruje střevní mikroflóru (zejména po léčbě antibiotiky), užívá se i při léčbě dny a problémech s klouby.
Krok 2
Černý kořen se pěstuje ze semínek, která vyséváme v období od konce února do začátku dubna, abychom se dočkali sklizně na podzim. Další možností je výsev během července či srpna – v tom případě budeme sklízet na jaře (před rozkvětem rostliny) následujícího roku.
Pro pěstování černého kořene je zapotřebí dobře a hluboce propracovaná půda, přihnojená nejlépe uleželým kompostem – v době růstu pak již rostlinu nepřihnojujeme. Černý kořen pro své pěstování vyžaduje lehkou zeminu.
Stanoviště by mělo být slunečné, případně v mírném polostínu a jako vhodného souseda můžeme zvolit např. mrkev, pastinák či petržel.
Krok 3
Semínka vyséváme do hloubky asi 2 centimetry, do řádků vzdálených zhruba 30–40 cm od sebe. Vhodné jsou také hrůbky používané zejména k pěstování mrkve. Po vzejití rostlinky vyjednotíme na 10 centimetrů.
Během vegetace rostlině postačí mírná zálivka a pravidelné okopávání.
Krok 4
Černý kořen snadno přečká zimu na stanovišti a hodí se proto k postupné sklizni kdykoliv během zimy, kdy není zmrzlá půda. Kořeny lze sklidit také jednorázově na podzim a uskladnit je zahrabané do vlhkého písku ve sklepě. Při vyrývání kořenů je zapotřebí velká opatrnost, neboť jsou náchylné k lámání.
Černý kořen se používá v syrovém stavu (třeba v pomazánkách či salátech) i tepelně opracovaný – dá se smažit, dusit, zapékat, vařit i grilovat.
Léčivými účinky oplývají taktéž listy této rostliny.
Ze sušeného kořene se dá připravit nálev, jehož popíjení sice nedosahuje takových léčivých účinků jako konzumace kořene v čerstvém stavu, nicméně je dostupný během celého roku.
Rostlina kvete žlutými květy podobajícími se smetance lékařské. Nejčastěji se černý kořen sklízí před rozkvětem, avšak pokud necháte některý květ dozrát, získáte semínka pro další setbu.
Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.