Jak upéct ořechovec na plech
Jak upéct ořechovec na plech | recept na moučník z vlašských ořechů. Letošní budoucí úroda vlašských ořechů vypadá více než slibně, a proto začínám zpracovávat zásobu z loňského roku. Máme oblíbený ořechový koláč, nebo chcete-li řezy, s pudinkem na plech. Jsou rychle hotové a ještě rychleji snězené. V článku se dozvíte, jak si tento ořechovec můžete upéct. Vlašské ořechy můžete nahradit ořechy lískovými, pekanovými i mandlemi.
Co je potřeba
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 20 g moučkového cukru
- 200 g másla
- 2 vejce
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce mléka
- 2 lžičky jedlé sody
Posyp:
- 300 g vlašských ořechů
- 80 g krupicového cukru
- 100 g másla
- 3 lžíce medu
Náplň:
- 0,5 l mléka
- 2 balíčky vanilkového pudinkového prášku
- 100 g másla
- 80 g cukru
- lžíce tuzemáku (volitelně)
Krok 1
Mouku promíchejte s cukrem a sodou. Ve středu vytvořte důlek a do něj vyklepněte dvě celá vejce, mléko a přidejte tekutý med. Nakonec do misky pokrájejte změklé máslo a vypracujte těsto. Těsto zabalte do folie a nechte v chladu hodinu odpočinout.
Krok 2
Ořechy pokrájejte na menší kousky, vložte do hrnku s ostatními ingrediencemi a vše dohromady prohřejte. Za občasného promíchání vychlaďte. Před dalším krokem musí být směs studená.
Krok 3
Odpočinuté těsto rozdělte na dva stejně velké díly a každou část vyválejte na rozměr plechu na pečení. Plech vyložte papírem, aby se s těstem lépe manipulovalo. Jednu placku upečte jen tak, druhou potřete ořechovou směsí. Obě placky upečte při 200 °C. Doba pečení se odvíjí podle toho, jak velký plech máte a jak silné pláty těsta vyválíte. Já dělám tenké placky, válím těsto na tloušťku 3 mm a peču asi 10–15 minut.
Krok 4
Upečené placky spojte pudinkovým krémem. V mléce rozmíchejte pudinkový prášek s cukrem a svařte dohusta. Do horkého pudinku zašlehejte máslo. Za občasného míchání krém nechte vystydnout a pak pláty spojte dohromady. Krájejte ostrým nožem. Krém je lepší, přidáte-li do něho lžíci tuzemáku.